Ruský prezident Vladimir Putin se před ruskými poslanci vyjadřuje k návrhu na...

Ruský prezident Vladimir Putin se před ruskými poslanci vyjadřuje k návrhu na zrušení zákazu opakovaných kandidatur na prezidentskou funkci. Putin nevyloučil opětovnou kandidaturu, zdůraznil však, že změnu musí schválit Rusové v referendu i ústavní soud. (10. března 2020) | foto: Reuters

Putin možná opět prezidentem. Ruští poslanci schválili návrh na změnu ústavy

  • 102
Ruští poslanci ve středu v poměru 380 ku 43 hlasům schválili návrh ruské poslankyně za vládní stranu Jednotné Rusko Valentiny Těreškovové, který by umožnil Putinovi potřetí kandidovat na prezidenta. Podle Putina musí ústavní změny schválit Rusové v dubnovém referendu i ústavní soud.

Pro přijetí hlasovalo 380 poslanců, 43 bylo proti, jeden se zdržel, uvedla agentura Interfax a připomněla, že hlasovat proti slíbili komunisté.

Ruská ústava umožňuje prezidentovi být v úřadu dvě po sobě jdoucí šestileté období. Bývalá kosmonautka Těreškovová chce, aby se zrušil zákaz opakovaných kandidatur na prezidentskou funkci.

„V jádru věci řeč není o něm (o Putinovi), ale o nás, o občanech a budoucnosti naší země. Proč se nakrucovat a chytračit, budovat nějaké umělé konstrukce. Musíme vše udělat čestně, otevřeně a veřejně,“ prohlásila s tím, že neví, zda sám Putin bude ve volbách v roce 2024 kandidovat. 

„Ale sama existence takové možnosti pro stávajícího prezidenta představuje vzhledem k jeho nejvyšší autoritě pro naši společnost stabilizující faktor,“ dodala.

Kvůli ústavnímu zákazu Putin po prvních dvou obdobích v čele státu se stal v roce 2008 premiérem, zatímco v prezidentské funkci jej na čtyři roky vystřídal Dmitrij Medveděv. Do Kremlu se vrátil na jaře 2012, přičemž mezitím novela ústavy prodloužila prezidentský mandát ze čtyř na šest let. 

Jeho současný mandát skončí v roce 2024. Ruská média si všímají, že Putin před ruskými poslanci nevyloučil, že by opětovně kandidoval. Zdůraznil však, že změnu musí schválit Rusové v referendu i ústavní soud.

Vrchní vládce Putin? Ruská komise navrhuje nový titul hlavy státu

Stabilita, kterou by opakovaný mandát přinášel, může být v době krize přínosná, myslí si Putin, pokud však stát stabilní je, vhodnější je předání moci. „Je to nutné pro dynamiku rozvoje země,“ vysvětlil prezident.

„Přesto se domnívám, že není vhodné odstranit z ústavy omezení počtu prezidentských mandátů,“ uzavřel Putin.

Ruský prezident v polovině letošního ledna předložil zákonodárcům návrh na ústavní změny. Dodatky mají posílit pravomoci parlamentu při vytváření nové vlády nebo například zakázat vysokým hodnostářům dvojí občanství či trvalý pobyt v cizině. 

Kromě toho se v základním zákonu má objevit zmínka o Bohu, o sňatcích jako svazku muže a ženy, o státotvorné roli ruského národa a jazyka či neodcizitelnosti ruského území.

Prominentní členové vládní strany opakovaně zdůraznili, že z voleb za čtyři roky vzejde nový prezident. K tomu jsou však skeptičtí zástupci opozice i nezávislí ruští politologové, podle kterých je hlavním smyslem změn udržet Putina i nadále u moci.

Ruská opozice hodlá v sobotu 21. března demonstrovat. O ústavních změnách budou Rusové rozhodovat v referendu 22. dubna 2020. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video