VIDEO: Pan Burns v Kremlu. Rus nakreslil Putinovu vládu jako Simpsonovy

  • 16
Představte si, že autoři Simpsonových natočí posledních šest let vlády Vladimira Putina. Tak nějak vypadá video z dílny ruského animátora Jegora Žguna. Vládce Kremlu v něm vypadá jako zlý pan Burns, kterému se jeho ropná říše postupně rozpadá pod rukama.

Tříminutové video se objevilo na YouTube 19. března, tedy den po Putinově triumfu v prezidentských volbách. Od té doby ho shlédlo přes 600 tisíc lidí. Video je plné odkazů na ruskou kulturu a pikanterie tamní politiky, které jsou pro zahraničního diváka stěží pochopitelné. Detailní analýzu Žgunova díla a vysvětlení všech narážek si můžete v angličtině přečíst na webu Meduza.io.

Například tiskárna ve tvaru státní dumy odkazuje na to, že ruští poslanci mají pověst snaživých přikyvovačů, kteří pro předložené zákony bez rozmyslu hlasují. Na druhé straně Putinova stolu vidíme stromeček obsypaný bankovkami vyrůstající z barelu - symbol závislosti ruské ekonomiky na zásobách ropy a plynu.

Na obrazovce za Putinem se střídají Dmitrij Kiseljov a Vladimir Solovjov, dvě hlavní tváře televizní propagandy současného režimu. 

Jsou tu narážky na proces s Pussy Riot, Majdan a válku v Donbasu, Edwarda Snowdena, vraždu Borise Němcova, sankční válku se Západem, kauzu kolem státem organizovaného dopingu i opozičního předáka Alexeje Navalného.

V postavě opilce Barneyho se tu objeví Gérard Depardieu, který si kvůli vysokým francouzským daním zažádal o ruské občanství. Svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče autor videa zpodobnil jako simpsonovského mafiána Tlustého Tonyho, kremelského mluvčího Dmitrije Peskova zase jako Burnsova pobočníka Smitherse. A čečenský vůdce Ramzan Kadyrov má tvář výrostka Nelsona.

Putin s tváří zlotřilého továrníka postupně stárne. V rukou třímá maličký Krym, který ho postupně stravuje jako prsten moci z Tolkienovy slavné trilogie. Na konci sedí sám ve tmě, z ropného stromečku všechy bankovky opadaly. Jen obrazovky vysílají pochod kladiv ze slavného muzikálu The Wall skupiny Pink Floyd.

18. března 2018

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video