298 OBĚTÍ. Nad východní Ukrajinou se 17. července 2014 zřítil Boeing 777...

298 OBĚTÍ. Nad východní Ukrajinou se 17. července 2014 zřítil Boeing 777 Malaysia Airlines na lince z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Příčinou katastrofy byl podle dosavadních indicií zásah raketou. Nikdo nepřežil. | foto: AP

Kyjev je líheň nacistů, řekl před volbami zběhlý ukrajinský agent v Moskvě

  • 257
Moskva těsně před prvním kolem ukrajinských prezidentských voleb představila novinářům agenta ukrajinské kontrarozvědky. Ten údajně po kyjevském převratu v roce 2014 přeběhl k Rusům a předával pak Kremlu tajné informace. Muž na tiskové konferenci v Moskvě označil členy ukrajinského vedení za nacisty, proti nimž chce bojovat všemi dostupnými prostředky.

Člen kontrarozvědky se jmenuje Vasilij Prozorov a prý „naprosto dobrovolně“ od dubna 2014 předával ruské tajné službě „z ideových důvodů“ informace o operacích ukrajinské armády v povstaleckém Donbasu.

Prohlásil mimo jiné, že ukrajinská kontrarozvědka SBU provozovala na frontě tajné věznice, které prý vydávala za veřejné knihovny. Jedna z nich je umístěna na letišti ve městě Mariupolu. Obvinil nezařazeného poslance kyjevského parlamentu Volodymyra Parasjuka, že během povstání v Kyjevě v roce 2014 střílel do lidí.

Ukrajina podle Prozorova na povstaleckém území organizuje „teroristické útoky“ a nese odpovědnost za atentáty na vzbouřenecké vůdce. Vinu nese i na sestřelení malajsijského boeingu nad Donbasem v létě 2014, při kterém zemřelo téměř tři sta lidí.

Raketový systém Buk

Raketový systém Buk, použitý při sestřelení letadla, patřil pod brigádu protivzdušné obrany sídlící v Kursku. Uvedl to Mezinárodní Společný vyšetřovací tým, který vedli experti z pěti zemí. Raketa samotná byla odpálena u obce Pervomajskyj, která tehdy byla pod kontrolou proruských separatistů.

Na skrytí důkazů se prý podílely lidé z bezprostřední blízkosti prezidenta Petra Porošenka. Podle zjištění západních a ukrajinských vyšetřovatelů letadlo sestřelili povstalci raketou dodanou z Ruska.

Podle informací tiskové agentury NewsFront sdělil agent i jména dvou konkrétních účastníků. Zosnovat sestřelení letadla měl náměstek ministra vnitra Valerij Kondratjuk a šéf rozvědky při ministerstvu zahraničí Vasilij Kurbatov.

První kolo prezidentských voleb se na Ukrajině uskuteční v neděli 31. března. Hlavními favority jsou herec a bavič Volodymyr Zelenskyj, prezident Porošenko a expremiérka Julija Tymošenková.

Rusko už řadu týdnů před volbami výrazně zesílilo protiukrajinskou propagandu. Podle dnešního prohlášení údajného zběha SBU Prozorova byly zfalšovány už volby v roce 2014, které vynesly k moci Porošenka, a volební machinace kyjevský režim připravuje i nyní.

Pravděpodobná ruská sabotáž:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video