Předvolební kampaň v Černé Hoře (14. října 2016)

Předvolební kampaň v Černé Hoře (14. října 2016) | foto: Profimedia.cz

S pokusem o puč v Černé Hoře nemáme nic společného, ohradil se Kreml

  • 42
Rusko se distancovalo od údajného pokusu o státní převrat v Černé Hoře. Tamní prokuratura tvrdí, že ruští nacionalisté měli v plánu zavraždit premiéra, obsadit parlament a zabránit vstupu země do NATO. Mluvčí Kremlu prohlásil, že Černohorci ruské úřady dosud vůbec nekontaktovali.

„Kategoricky odmítáme možnost oficiální účasti na jakýchkoliv pokusech zorganizovat nějaké protizákonné kroky,“ prohlásil v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že černohorské úřady se na Moskvu ani neobrátily - pokud tak neučinily prostřednictvím tajných služeb, o čemž Peskov neví.

Ruští nacionalisté plánovali podle Černé Hory vraždu premiéra a převrat

Ruští nacionalisté podle černohorské prokuratury plánovali, že během říjnových voleb vtrhnou do černohorského parlamentu, zabijí premiéra Mila Djukanoviče a uvedou k moci proruskou koalici.

Prokuratura v neděli oznámila, že nemá žádné důkazy, které by ukazovaly na řízení operace Moskvou, vyšetřovatelé ale mohou doložit, že mezi organizátory pokusu o převrat byli dva nacionalisté z Ruska.

Srbské úřady podle prokuratury deportovaly několik ruských agentů, kteří sledovali Djukanoviče z území Srbska.

Premiér dal Černohorcům na výběr: NATO, nebo ruská kolonie

V Černé Hoře bylo během říjnových voleb zadrženo asi 20 srbských a černohorských občanů, mimo jiné i někdejší šéf srbských zvláštních policejních sil. Ve vazbě jich zůstává 14, někteří z nich bojovali i v řadách proruských povstalců na východní Ukrajině.

Během převratu o volební noci mělo podle prokuratury vstoupit do Černé Hory asi 500 lidí. V této balkánské zemi by vyvolávali násilnosti a najali profesionální odstřelovače, kteří by zabili premiéra.

Volby v Černé Hoře vyhrála prozápadní Demokratická strana socialistů (DPS) premiéra Djukanoviče, nezískala ale absolutní většinu. Djukanović volby označil za výběr mezi členstvím v EU a NATO, anebo přeměnou Černé Hory v „ruskou kolonii“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video