Novinář Sergej Dorenko na archivním snímku z roku 2000.

Novinář Sergej Dorenko na archivním snímku z roku 2000. | foto: AP

Ruský novinář se zabil na motorce, podle rodiny mohl být otráven

  • 146
Moskevská policie neumožnila pohřeb známého ruského novináře Sergeje Dorenka plánovaný na neděli, a to kvůli „nutnosti opakované soudní expertizy“. Podle ruských médií totiž existuje podezření, že byl novinář otráven. Dorenko zemřel ve čtvrtek při pádu z motocyklu, který podle ruských úřadů zapříčinil náhlý infarkt.

Dorenko byl šéfredaktorem stanice Govorit Moskva, dříve pracoval i v opoziční rozhlasové stanici Echo Moskvy. Výrazně se podílel na volební kampani Vladimira Putina před jeho prvním zvolením hlavou státu v roce 2000. 

Později se však  s ruským vůdcem názorově rozešel, když ostře kritizoval postup Kremlu v tragickém případu jaderné ponorky Kursk. Ve svých reportážích se novinář pustil také do někdejšího moskevského starosty Jurije Lužkova či bývalého premiéra Jevgenije Primakova.

V roce 2007 Dorenko zveřejnil rozhovor, který vedl v roce 1998 s Alexandrem Litviněnkem a dalšími agenty kontrarozvědky FSB. Tito muži přiznali, že dostávali příkazy k zabíjení, únosům nebo vydírání prominentních politiků nebo podnikatelů. Litviněnko byl v roce 2006 v Londýně otráven radioaktivním poloniem, Britové z toho viní ruské tajné služby. Soustrast rodině vyjádřily ruské politické špičky včetně prezidenta Putina nebo moskevského starosty Sergeje Sobjanina.

Podle původní lékařské zprávy devětapadesátiletý Dorenko nezemřel na zranění způsobená nehodou na motocyklu, ale na prasknutí aorty. „Dorenko jel na svém motocyklu v centru města, když ho postihla srdeční příhoda. Z motocyklu spadl. Kolemjdoucí přivolali sanitku, ale lékaři už mu nedokázali zachránit život,“ uvedl v pátek zdroj ruské agentury TASS.

10.května 2019 v 20:24, příspěvek archivován: 12.května 2019 v 10:18

Journalist and occasional Putin critic Sergei Dorenko has been added to the list of suspicious Russia-related deaths (No. 97). His daughters have called for an investigation and a halt to his cremation. https://t.co/jiMiMMi9gH https://t.co/dpzjYprD66

Podezření z násilné smrti pak vznesly podle TASS dvě Dorenkovy dcery, podle nichž mohl být otráven.  Ty ale odmítají o svém podezření veřejně hovořit, se smrtí jejich otce podle nich mohou být spojeny „majetkové zájmy třetích osob“.

Policie reagovala příkazem k další analýze Dorenkových pozůstatků a na neděli plánovaný pietní akt na moskevském Trojekurovském hřbitově nařídila zrušit. Podle spekulací ruských médií by mohla za údajnou otravou stát druhá Dorenkova manželka, která podle tisku trvala na urychlené kremaci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video