Rusko během námořního cvičení omylem potopilo vlastní loď, zemřeli tři lidé

  • 80
V Baltském moři zemřeli na ruské rybářské lodi tři členové posádky poté, co plavidlo zasáhla ruská raketa. Ve čtvrtek to uvedla ruská opoziční stanice Dožď. Úřady ruské Kaliningradské oblasti pouze oznámily, že na lodi Kapitán Lobanov vznikl „v důsledku mimořádné situace“ požár. Uvedly také, že zemřel jeden člen posádky a čtyři další lidé utrpěli zranění.

V Baltském moři v době nehody lodi nacvičovala manévry ruská Baltská flotila. Incident se odehrál už v úterý.

„Když odváželi přeživší, tak všichni moc dobře věděli, že zemřeli tři lidé. Všichni moc dobře věděli, že to byl zásah raketou. Ale rozhodli se napsat, že vznikl požár,“ řekl stanici Dožď příbuzný jiného člena posádky, který si přál zůstat v anonymitě.

Další raketa podle stanice dopadla do rybářských sítí vedle jiné komerční lodi, která se nacházela poblíž Kapitána Lobanova.

Informace se různí i o osudu lodi. Telegramový kanál SHOT v úterý psal, že Kapitán Lobanov se potopil. Mluvčí kaliningradské regionální vlády Dmitrij Lyskov přitom tvrdil, že loď se nepotopila a byla odtažena do přístavu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video