V ruském Státním vědeckém centru virologie Vektor v Kolcovu v pondělí explodoval plyn. V komplexu jsou uchovány vzorky virů eboly, neštovic nebo HIV. (17. září 2019) | foto: Profimedia.cz

V laboratoři, kde pracují s ebolou, vybuchl plyn. Nákaza podle Rusů nehrozí

  • 106
V ruském Státní vědecké centrum virologie Vektor v Kolcovu u Novosibirsku došlo v pondělí k explozi plynu. V tamních laboratořích vědci uchovávají vzorky virů eboly, pravých neštovic nebo HIV. Ruské úřady uklidňují obyvatele, nákaza smrtícími nemocemi podle nich místním nehrozí. Při následném požáru se zranil jeden člověk.

Pracovník výzkumného centra při výbuchu a následném požáru utrpěl popáleniny třetího stupně a byl převezen do nemocnice.

K explozi došlo v pátém patře budovy, která právě procházela rekonstrukcí. Výbuch vysklil okna a způsobil požár. Oheň se následně začal šířit ventilačním systémem, a než ho hasiči zlikvidovali, zasáhl 30 metrů čtverečních, uvádí deník The Guardian.

Podle ruských úřadů nebyly v místnosti, ve které k explozi došlo, žádné biologicky nebezpečné látky. Starosta města Kolcovo uvedl, že v zasažených laboratořích nebyly žádné vzorky smrtících virů kvůli probíhající rekonstrukci.

Odhaduje se, že pravé neštovice zabily jen ve 20. století 300–500 milionů lidí. Po celosvětové očkovací kampani prohlásila Světová zdravotnická organizace v roce 1980 nemoc za zcela vymýcenou a nařídila její laboratorní vzorky zničit. Uchovány zůstali pouze na dvou místech – v americké Atlantě a právě v ruském Kolcovu. 

Pondělní incident nebyl prvním, který se v ruském vědeckém centru v Kolcovu stal. V roce 2004 tam zemřela vědecká pracovnice, která se omylem píchla jehlou nesoucí virus eboly. Během sovětské éry se v zařízení testovaly biologické zbraně.

K explozi došlo ve vědeckém centru v Kolcovou, které leží 20 km od Novosibirsku v jihovýchodní části Sibiře. (17. září 2019)

K explozi došlo ve vědeckém centru v Kolcovou, které leží 20 km od Novosibirsku v jihovýchodní části Sibiře. (17. září 2019)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video