Ruská zásobovací kosmická loď se připojila k vesmírné stanici

Ruská kosmická nákladní loď Progress M-1-3 naplněná zásobami paliva, technického materiálu, potravin a pitné vody se v úterý ve 22:14 středoevropského času připojila k Mezinárodní vesmírné stanici.
Zásob mají využít kosmonauti, kteří na vesmírnou stanici mají odletět 30.října.

Než se ale Američan William Shepherd a dva Rusové Jurij Guidzenko a Sergej Krikaljov na stanici na čtyři měsíce usadí, bude k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyslán ještě jednou Progress s nákladem a v září ji krátce navštíví americké raketoplány Atlantis a Discovery.

ISS, na jejíž konstrukci se podílejí USA, Rusko, Japonsko, Kanada, Brazílie a 11 evropských států, je považovaná za nejambicióznější technický projekt. Jeho cena se pohybuje kolem
60 miliard dolarů.

Stanice má být dokončena do pěti let
Vesmírná stanice má být dokončena za pět let a jako osmipatrový a 450 tun vážící gigant se má stát nejzářivějším objektem obíhajícím Zemi rychlostí přes sedm kilometrů za vteřinu.

Žít a pracovat na ní bude permanentně sedmičlenná posádka.

Pohled z ruské nákladní kosmické lodi Progress M-1-3 naplněné zásobami paliva, technického materiálu, potravin a pitné vody, před spojením s Mezinárodní vesmírnou stanicí 8.srpna na oběžné dráze kolem Země (9. srpna 2000).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video