Diskuze

Syřané omylem sestřelili ruský letoun s 15 vojáky, Moskva viní Izrael

Patnáct ruských vojáků zahynulo při sestřelení vojenského letounu Il-20 nad Středozemním mořem. Podle Moskvy ho sestřelila syrská protivzdušná obrana v době údajného izraelského náletu na syrský přístav Latakíja. Rusové obvinili Izraelce z provokace a nezodpovědného chování. Prezident Vladimir Putin označil incident za "tragický souběh okolností".
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

vypnout transponder - na to jsou rusaci machci. Delaji to casto, obzvlast kdyz narusuji cizi prostor, kde nemaji byt. No tak jednou narazila kosa na kamen a jejich praktiky se jim seredne nevyplatily.

0 0
možnosti
JB

Mierná Putinova reakcia, že išlo o nešťastnú shodu tragický omylov dnes vysvetlil gen. Konašev, keď povedal, že Rusko nepredáva protilietadlové systémy spolu so zariadením IFF. Toje myslím samozrejme a v poriadku.

Chybou VSRF bolo pravdepodobne to, že na lietadlá operujúce v Sýrii neištalovali sýrský systém IFF. Preto sýrská obsluha nemohla vedieť, že sa v danom priestore nachádza spriatelené lietadlo a tak nemohla nariadiť autodeštrukciu rakety.

0 0
možnosti
JJ

preco ich zostrelili? Lebo Il-20 letelo s vypnutym transponderom... takze ich Syrcania povazovali za Izraelsky stroj ktory monitoruje utok... nie je to prvy pripad ked Ruske vojenske lietadla lietali s vypnutymi transpondermi...

1 1
možnosti
JB

Vidím že mnohí nečítaju to čo sa v diskúsii už písalo. Transponder je čiste civilné zariadenie ktoré majú aj vojenské stroje a to preto, lebo civilné riadenie letovej prevádzky používa iba pásívne radary, tie zachytávajú signály vysielané lietadlom, to preto aby mali prehľad čo sa v danom priestore nachádza. Kdešto vojaci ožarujú priestor rádiovými vlnami a zachytávajú ich odraz. Vojaci teda vidia všetko aj to čo nemá zapnutý transponder.

V tomto prípade 4 izraelské F-16 útočili na Sýriu. Jej PVO ich zachytila a zahájila palbu. Izraelské stroje pomocou datalink mali prehľad o tom kde v priestore sa nachádza Il-20, čo je námorný hlavne protiponorkový prieskumný stroj. Vedeli ako manévrovať aby sa ich odraz prekryl s odrazom Il-20 to je súčasťou výcviku. Vypalená raketa v koncovej fáze letu sa zamerala na cieľ s väčšou odrazovou plochou čo je normálny úkaz. Iná vec je prečo sýrská PVO nenariadila autodeštrukciu rakety, keď videla, že sa tam nachádza aj "vlastný" stroj.

0 0
možnosti
FB

Někdy je i špatná zpráva dobrá,ale posádky je škoda,měli jít na dovolenou na Doněcko nebo na Krym:-(

0 3
možnosti
JV

J48a86n 83V86r85a87j92a

19. 9. 2018 9:33

O vyjádřeních ruského ministerstva obrany nemá cenu polemizovat, tato organizace opakovaně lhala, lže a lhát bude. A to ne omylem ale cíleně. Ranní prohlášení je v poledne upraveno, večer změněno a druhy den vlastně ani nebylo .

Teď už jenom záleží na tom,jestli střelu vystřelili jen nazdařbůh nad moře, ale to by neměla mít aktivní zaměřovací systém a rusů by si nevšimla. Nebo si obsluha všimla lákavého cíle který se přibližoval od moře, jedno že z moc velké výšky a z jiného azimutu, zamkla cíl a odpálila aktivní střelu.

Pokud neměli rusové aktivní transpondér nebylo by ani snadné pro vystresovanou obsluhu je identifikovat jako "můj".

Izraelci v tom byli prakticky nevinně, a Francouzi jakbysmet.

Frantíci akorát asi získali skvělá data o charakteristikach různých radarů, střel a rušiček v tom cirkusu aktivních.

Pro rusy je to náramně nepříjemné z mnoha důvodu. Ztracený drahý letoun, ztracená ještě dražší posádka. Navíc doma se budou ptát kdo a proč je sestřelil. Přiznat, že to byl asi splašenej syrskej/ruskej/íránskej důstojník v kombinaci s obstarožní ruskou technikou by bylo krajně nevhodné.

Tak tedy obviní kde co a kde koho. Prosté zpochybnění faktů.;-D;-D

8 4
možnosti
AD

Rusům chybí nejmodernější technika. Ukázalo se to již při sestřelení tureckým letadlem a nyní ještě s větší ostudou při ztrátě "výzvědného" letounu. Tyto stroje jsou nejen velmi drahé ale bývají i lépe střežené!

1 0
možnosti
JV

J57a78n 50V30r87a29j37a

19. 9. 2018 9:06

Jiřina Simajchlová:

Vašemu tvrzení se musím jen smát.Izrael pozdě informoval Rusko a syrská armáda (komlet možná obsluhovala ruská armáda)sestřelí ruskou raketou,ruský letoun a vinnen je Izrael.A opět ruskou raketou bylo sestřeleno jiné letadlo než mělo být.

Ruský tisk předvádí stejnou komedii,jakokdyž tvrdil,že na Ukrajině jsou dovolenkáři i s těžkou vojenskou technikou.;-D

5 3
možnosti
VP

Tak Putin svým prohlášením, že šlo o nešťastnou shodu okolností, hodil vidle nejen do předchozích tvrzení ruských médií a úřadů, ale i zdejšího kremelského propagteamu. Proto je tu (zatím) klid, zřejmě se čeká na nové notičky.

5 0
možnosti
JV

J67i69ř62í 34V51a77c74a

19. 9. 2018 8:10

Netanjahu si hned za tepla zavolal Putinovi a vyslechl si to z první ruky.

0 0
možnosti
LR

A pak Putin prohlásil ,že to byla souhra náhod??;-D;-D;-D

2 0
možnosti
LV

hodne dobra trefa, gratulace do syrie R^;-D

5 4
možnosti
JS

Zionisti jako vzdy spachaji trestny cin a hodi to na jineho. Neni to prvni ani posledni pripad. King David Hotel bombovy utok - prevleceny za araby, hlavni terorista Menachem begin, pozdeji prvni premier Izraele, USS Liberty- utok na US lod, melo se hodit na Egypt, 9/11 spachan Mosadem, ale hozen na muslimy..

4 Izraelske F-16 se kryly za velke letadlo Iljusin, vedomy toho, ze AD Syrie bude mirit na Izraelem vypalene rakety. Podle zdroju se system S-200 pri navadeni ridi velikosti zdroje a tou bylo Ruske letadlo, a ne mensi F-16. Tomahawky vystrelene z more byly pravdepodobne z Izraelske lodi, ktera zde byla pobliz Francouzske.

Dalsim bodem je to, ze podle umluvy Rusko / Izrael ma Izrael Rusko varovat o blizicim se utoku. V postupu zionistickeho Izraele je videt velkou chytrost - oni varovali, ale tak pozde, ze jiz to letadlo muselo byt sestreleno.

Jsem zvedava jak bude Rusko na vrazdu svych obcanu reagovat. Doda Syrii system S-300?

Izrael vzdy tvrdi, ze cili na cile Hezbollahu a jednotky Iranu. Iran i Hezbollah v Syrii pomahaji bojvat proti radikalnimu Islamu, ktery naopak Izrael podporuje (Sam Izrael to usty sveho mluvciho prozradil, ale clanek byl pozdeji na zadost Izraele stazen. Pro zajemce dodam.) Hezbollah i Iran jsou v Syrii legalne. Iran nema v Syrii jednotky, ale ma tam poradce. Hezbollah v Libanonu vznikl proti agresi Izraele, a je zarukou, ze Izrael Libanon nenapadne. (Jak predpovedeno ve vypovedi ex.generala Pentagonu Wesley Clarka- "7 zemi v peti letech..).

5 14
možnosti