Benedikt adresoval ostré varování katolickým politikům a zákonodárcům.

Benedikt adresoval ostré varování katolickým politikům a zákonodárcům. | foto: Reuters

Revoluce u katolíků se nekoná, celibát zůstává

  • 86
Římskokatoličtí kněží musí i nadále povinně dodržovat celibát. Papež Benedikt XVI. vyloučil jakýkoli posun v konzervativním postoji církve. Navíc potvrdil zákaz přístupu rozvedených či znovu oddaných katolíků k přijímání.

Papež tak učinil v první apoštolské exhortaci (jde o jakési vysvětlení církevního učení) svého pontifikátu. Dokument přejímá dohody synodu biskupů z října 2005.

K přijímání podle něj můžou jen ti rozvedení, kteří se zaváží, že s novým partnerem budou žít pouze "jako přátelé, jako bratři a sestry".

Benedikt znovu zdůraznil hodnoty lidského života od jeho početí až do přirozeného konce. Upozornil i na sílu rodiny založené na manželství mezi mužem a ženou.

Co na to Itálie?
Ostré varování adresoval katolickým politikům a zákonodárcům. Ti by neměli hlasovat pro zákony povolující interrupce, eutanazii a homosexuální svazky.

Papežova výzva přichází v době, kdy návrh zákona uznávajícího svazek společně žijících osob, včetně homosexuálů, hluboce rozděluje vládní středolevou koalici v Itálii.

Navíc se v současnosti některé země zabývají otázkou, jakým způsobem zajistit důstojný odchod ze života smrtelně nemocným a trpícím lidem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video