Odpůrci Temelína stupňují tlak na rakouskou vládu.

Odpůrci Temelína stupňují tlak na rakouskou vládu. | foto: ČTK - David Veis

Rakušané dvě hodiny blokovali české přechody

  • 309
Odpůrci temelínské elektrárny zablokovali od tří do pěti odpoledne 12 ze šestnácti česko-rakouských hraničních přechodů. V Dolním Dvořišti proti tomu protestovali dva čeští novináři. Policie je vytlačila. Byla to nejrozsáhlejší blokáda hranic za sedm let, Česko ji hodlá řešit v EU.

INFOGRAFIKA: Přehled zablokovaných přechodů

Na hraničním přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště začala blokáda netradičně. Dva reportéři Reflexu, Jiří X. Doležal a Jan Potůček, se rozhodli demonstrovat proti blokádě.

Stáli na místě, kam obvykle rakouští aktivisté staví auto blokující přechod, s transparentem "Rakušané, dodržujte dohody z Melku". V místě přechodu natáhli pásku, kterou se snažili zastavit blokující auto.

"Policie je však vytlačila z tohoto místa a blokáda tak mohla začít," popsal situaci na místě reportér MF DNES.

Novináři hodlají protestovat proti postupu policie na velvyslanectví a na ministerstvu zahraničí.

"Násilným vytlačením nám nebylo umožněno reagovat na protest, byla omezena naše svoboda projevu," řekli oba novináři reportérovi MF DNES.

V Dolním Dvořišti se na straně z Rakouska vytvořila asi kilometrová kolona. Řidiči se rozčilovali, proč si záležitost nevyřeší ministerstva, ale musejí trpět oni.

Na hraničním přechodu Schrattenberg-Valtice začal protest pokojně. Na místo dorazilo asi sedm lidí s transparenty, překřížili cestu dvěma auty. Žádní lidé, kteří by chtěli přes přechod, tam ale nebyli. Obdobně vypadala situace v Reintal-Poštorné.

Češi auta odbavili, Rakušané je vraceli zpátky
Nezvykle se zachovali policisté na hraničním přechodu Mitterretzbach-Hnanice, kde proti Temelínu demonstrovalo jen šest rakouských důchodců. Přechod ale přímo neblokovali, stáli bokem u silnice a auto s transparentem postavili tak, že se přes přechod dalo přejet.

Když ale chtěli motoristé tento přechod překročit po odbavení na české straně, rakouští pohraničníci je vraceli zpět do Česka s tím, že mají využít hraniční přechod v Hatích u Znojma. A to i přesto, že v přejetí hranice nic nebránilo.

Podobně se situace vyvíjela v Oberthürnau-Vranětíně. Důchodkyně zde pod transparenty rozdávaly koláčky. Přechod také výrazněji neblokovaly.

Přesto šlo rozsahem o největší blokádu hranic za posledních sedm let, organizátoři navíc oznámili rozšiřování těchto akcí. Které hraniční přechody budou příště uzavřeny a kolik jich bude, oznámí prý na tiskové konferenci 16. května před jadernou elektrárnou Temelín.

Češi jsou zásadně proti
Českým úřadům se protesty nelíbí, ministr zahraničí Schwarzenberg o nich chce dokonce jednat i na úrovni EU. Na rakouské politiky se ve věci blokád obrátil otevřeným dopisem i předseda Senátu Přemysl Sobotka. - více zde

Odpůrci Temelína touto formou stupňují tlak na svoji vládu, aby podala na Česko mezinárodní žalobu kvůli údajnému porušení dohod z Melku. Ty se týkají bezpečnostních opatření v temelínské elektrárně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video