Rakušané chtějí zvýšit rychlost na dálnicích

  • 48
Na rakouských dálnicích bude zřejmě už brzy povoleno jezdit rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Počítá s tím návrh ministra dopravy Huberta Gorbacha. Někde by si bez porušení zákonů mohli řidiči rychleji zajezdit už příští rok, ovšem jen při dobrém počasí.

Pokud se ministrovy plány stanou realitou, bude Rakousko po Německu, kde na mnoha dálničních úsecích neplatí žádné omezení rychlosti, zemí s druhou nejvyšší povolenou rychlostí na dálnicích.

Nyní je v Rakousku, stejně jako u nás, maximální rychlost omezena na 130 km/h. Už v příštím roce by se měla rychlost pokusně zvýšit na několika úsecích dálnic, řekl ministr a místopředseda vlády Gorbach v rozhovoru pro magazín NEWS.

Ministrova mluvčí později slova svého šéfa poněkud zmírnila. Agentuře APA řekla, že "stošedesátka" by měla platit jen na tříproudých úsecích dálnic a to ještě jen za optimálních povětrnostních podmínek.

K zavedení zvýšeného rychlostního limitu je potřeba nový systém "proměnlivých" dopravních značek. První z nich by se měla začít instalovat v květnu u Innsbrucku, do roku 2008 by takových systému mělo být v celém Rakousku šest.

Do systémů budou natékat data o počasí a intenzitě dopravy, řidiči pak budou prostřednictvím dopravního značení informováni, jakou rychlostí mohou jet. "Stošedesátka" totiž bude povolena jen za určitých podmínek.

Řidiči budou moci přišlápnout pedál plynu na suché vozovce, při dobrém počasí a menší hustotě provozu. Hubert Gorbach už dříve zdůraznil, že zvýšením limitu nesmí být ohrožena bezpečnost provozu.

Ministr při prosazování svých plánů možná myslí i na sebe. "Sám také někdy rád jedu razantněji, když to podmínky dovolí," přiznal magazínu NEWS.

Proti zvyšování rychlostního limitu není ani rakouský autoklub ÖAMTC. "Je to zajímavý návrh," řekl jeho právník Martin Hoffer. Jiní ovšem záměry ministerstva nazývají "licencí pro piráty silnic" a obávají se nárůstu počtu závažných nehod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video