Výbuch plynového terminálu v Rakousku zabil člověka, jednadvacet zranil

  • 124
Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic si v úterý vyžádala 21 zraněných a jednoho mrtvého. Informovala o tom rakouská policie na sociálních sítích. Na místě zasahovalo několik hasičských vozů a sanitky.

Výbuch otřásl zařízením v úterý ráno. V 8:45 došlo k explozi a požáru, citovala agentura DPA policejního mluvčího. Okolí bylo uzavřeno. Policie odpoledne na Twitteru  informovala, že při incidentu zemřel jeden člověk, dalších 21 vyvázlo se zraněním. Jeden z nich je v ohrožení života.

Provozovatel zařízení, společnost Gas Connect, tvrdí, že v areálu pracovalo zhruba 50 lidí. Svědci popsali stanici ORF, že po výbuchu z plynového terminálu šlehaly několikametrové plameny. Oheň poničil nejméně šest budov v areálu. Server Focus.de s odvoláním na hasiče píše, že explodovalo podzemní plynové potrubí.

„Slyšel jsem mohutnou explozi a zpočátku jsem si myslel, že by to mohlo být letecké neštěstí. Pak jsem viděl ten nesmírný sloup plamenů,“ řekl agentuře AFP jeden z místních obyvatel ze slovenské strany hranice.

Rakouská policie na Twitteru uvedla, že příčinou výbuchu je podle dosavadního vyšetřování technická závada. Vyšetřovatelé tak vyloučili spekulace o možném cizím zavinění.

„Myslím na rodinu, přátele a kolegy muže, který dnes zemřel. Vyslovuji jim upřímnou soustrast a přeji jim, aby měli velkou sílu v tíživých hodinách smutku. Kéž by se ti, kteří utrpěli zranění, rychle uzdravili. Rád bych poděkoval záchranářům, hasičům a policistům, kteří pomáhali a řeší situaci,“ napsal na Facebooku  rakouský prezident Alexander Van der Bellen. 

Dodávek plynu do ČR se havárie nedotkne

Mluvčí hasičů Heinz Holub popsal, že na místě zasahovaly také vrtulníky, které převážejí zraněné do nemocnice. Policie povolala rovněž psovody, aby se psy pátrali v troskách po zraněných. Hasiči měli na místě 240 mužů. Holub uvedl, že žár v okolí požáru byl tak velký, že poškodil i automobily na nedalekém parkovišti (více v článku Žár roztavil nárazník, jako by byl z vosku. Kolik stupňů snese auto?).

Itálie a stav nouze

Italský ministr průmyslu Carlo Calenda řekl, že vláda se chystá vyhlásit stav nouze, protože kvůli explozi plynového terminálu v Rakousku byly přerušeny dodávky ruského plynu do Itálie.

Přesměrováním dodávek plynu se snaží výpadky nahradit ruský plynárenský gigant Gazprom (více o  výpadcích v dodávkách plynu se dočtete zde). 

Velkoobchodní ceny plynu v reakci na událost prudce vzrostly, upozornila agentura Reuters.

Požár plynového terminálu si vyžádal uzavření tranzitu plynu do Rakouska přes Slovensko. „Zařízení bylo kontrolovaným způsobem zastaveno a je mimo provoz,“ řekl APA mluvčí společnosti Gas Connect Armin Teichert.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml sdělil, že havárie nebude mít na dodávky plynu do Česka vliv. „Od roku 2013, kdy byl uveden do provozu plynovod Opal, je největším vstupním místem plynu do České republiky Hora Svaté Kateřiny u bývalé východoněmecké hranice. Plyn tak dnes teče obráceně než dříve,“ dodal. Mluvčí Eustream potvrdil, že havárie nebude mít dopad na dodávky zemního plynu ani na Slovensko.

Baumgartenský terminál je důležitým uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy, píše AFP. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupiny OMV.

Plynový terminál explodoval v obci obci Baumgarten an der March

Plynový terminál explodoval v obci obci Baumgarten an der March

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video