ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rakousko ruší kontroly na hranicích. Nebude potřeba negativní test

  • 85
Rakousko od čtvrtka ruší kontroly na všech hranicích s výjimkou Itálie. Lidé z Česka, Slovenska i dalších sousedních zemí nebudou při cestě do Rakouska muset předkládat negativní test na koronavirus, nepočítá se ani s povinnou karanténou. Ve Vídni to ve středu podle agentury APA oznámil rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Omezení z české strany ale platí až do 15. června.

„Uvolníme všechny s koronavirem spojené hraniční a zdravotní kontroly vztahující se k sedmi sousedním zemím. Těmi jsou Německo, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Slovensko, Slovinsko, Česká republika a Maďarsko. Vracíme se tedy k situaci před koronavirem,“ řekl Schallenberg.

Pro české občany ale stále platí opatření vydané tuzemskou vládou. Po návratu ze zahraniční tak budou muset do karantény, pokud se neprokáží negativním testem. Plné uvolnění bude až od 15. června. 

Občané ČR pak nebudou muset při návratu ze zemí s nízkým rizikem a středním rizikem, uvedených v tzv. semaforu určujícím míru rizika v evropských zemí, muset absolvovat test ani karanténu, sdělilo portálu iDNES.cz české ministerstvo zahraničí

Rakouská diplomacie počítá s tím, že se časem otevřou i hraniční přechody s Itálií, tedy jednou z nejhůře postižených zemí epidemií covidu-19.  „S Itálií to zatím čísla neumožňují, a chceme to, jakmile to bude možné, dohnat,“ podotkl uvedl šéf rakouské diplomacie. Znovu chce Vídeň situaci na Apeninském poloostrově posoudit příští týden.

Cestování mezi Českem a Slovenskem bez omezení, ohlásili Matovič a Babiš

Ministr vyznal potencionální návštěvníky k „osobní odpovědnosti“. Měli by se řídit „zdravým rozumem“ a připravil se na cestu, tj. zjistit, s kým daný jedinec přijde do kontaktu a jak se dostane zpátky, uvádí rakouská stanice Österreichischer Rundfunk.

Podle Schallenberga je cílem rakouské vlády umožnit plné svobodné cestování, co nejdříve to půjde. Nicméně, stále doporučuje se vyhnout zbytečným cestám.

Čeští občané budou moci od středeční půlnoci cestovat na sousední Slovensko bez omezení. Na úvod své návštěvy v Česku to oznámil slovenský premiér Igor Matovič spolu s českým premiérem Andrejem Babišem. „Od půlnoci obnovujeme Česko-Slovensko,“ prohlásil Matovič ke svému „dárku“, který přivezl. 

9. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video