Aktivisté rakouskou dálnici nezablokují.Ilustrační foto

Aktivisté rakouskou dálnici nezablokují.Ilustrační foto | foto: Václav Smolík, ČTK

Rakouské úřady nepovolily protitemelínskou blokádu

  • 6
Hornorakouští protijaderní aktivisté nemohou omezovat provoz na protest proti Temelínu. Tak rozhodly rakouské úřady poté, co hnutí Atomstopp požádalo o povolení blokády dálnice A1 u Lince. Spolek chtěl blokádou upozornit na nedodržování závazků vyplývajících z dohody v Melku.

Bolkáda dálnice, která byla plánována na neděli, se tak neuskuteční.

Atomstopp chtěl protestními akcemi vyjádřit obavu z "atomové hrozby", kterou podle něj Temelín představuje. Mluvčí aktivistů Roland Egger prohlásil, že kolem 9. října plánují zablokování rakousko - české hranice.

Toto datum protestanti zvolili proto, že 9. října uplyne šest let od doby, kdy byla v temelínské elektrárně spuštěna první štěpná reakce.

Požadavky Atomstoppu jsou prosté: česká strana musí realizovat dohodnutá bezpečnostní opatření v jaderné elektrárně, o kterých se debatovalo při jednáních v Melku.

Na neplnění dohod upozorňuje rovněž hornorakouský pověřenec pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec. Prohlásil, že ani u jednoho ze tří problémů, které se projednávaly v rámci dohody z Melku, nenastala oproti stavu popisovanému v závěrečné zprávě z října 2005 dodnes žádná zlepšení.

Představitelé Temelína ani Státního úřadu pro jadernou bezpečnost s tímto názorem nesouhlasí. Ze strany rakouských aktivistických hnutí tak lze očekávat další protestní akce a nátlak na rakouské i české úřady.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video