Útok v Kurdistánu si vyžádal mrtvého. Terčem byla americká základna

  • 144
Při pondělním raketovém útoku na americkou základnu v kurdském severním Iráku přišel o život civilní pracovník, dalších pět lidí včetně amerického vojáka bylo zraněno. Uvedla to vojenská koalice vedená Spojenými státy.

Jde o nejtragičtější útok na Spojenými státy vedené síly v Iráku za více než rok. Napětí mezi americkými silami a jejich iráckými a kurdskými spojenci na jedné straně a Íránem podporovanými milicemi na straně druhé se v regionu v poslední době zvyšovalo.

V Kurdistánu to vře. Frakce se obviňují z provokací, roste strach z války

Mluvčí koaličních sil na Twitteru uvedl, že při útoku byly zasaženy koaliční síly v hlavním městě iráckého Kurdistánu, Irbílu.

Kurdské bezpečnostní zdroje sdělily, že u mezinárodního letiště v Irbílu dopadly nejméně tři rakety. Američtí vojáci obývají základnu v blízkosti tohoto letiště. Reportér agentury Reuters uvedl, že slyšel několik výbuchů a později viděl poblíž letiště plameny.

Podle kurdského ministerstva vnitra bylo směrem k Irbílu odpáleno několik raket kolem 21:30 místního času. Ministerstvo bez bližších podrobností doplnilo, že několik lidí bylo při incidentu zraněno.

Terčem byla „americká okupace“ Iráku

K útoku na americkou základnu se přihlásila skupina Sarája Aulíja ad-Dám s tím, že terčem byla „americká okupace“ Iráku. Podle Reuters skupina neposkytla důkazy, které by její podíl na útoku potvrdily.

Irbílské letiště bylo podle bezpečnostních zdrojů preventivně uzavřeno.

Jedna střela dopadla podle kurdského bezpečnostního zdroje v obydlené oblasti, kde zranila tři lidi. Místní televize odvysílala záběry, na nichž jsou vidět poškozená auta a střepy.

Loni 30. září dopadlo šest raket blízko letiště v Irbílu. Místní protiteroristická služba útok připsala Íránem podporovaným šíitským milicím. Poslední smrtelný útok na koaliční síly v Iráku se stal loni v březnu. O život při něm přišla britská vojačka a dva američtí vojáci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video