Raketoplán Discovery létal s vadnou součástkou

- Šéf programu amerického raketoplánu Discovery Ron Dittemore potvrdil, že stroj podnikl šest letů s vadnou součástkou v hlavním motoru. Jedná se o součástku o rozměrech 8,9 x 1,3 cm, jež je částí těsnění, kolem něhož proudí plyn do tří hlavních motorů raketoplánu.

Součástka byla vzápětí po výrobě označena za vadnou, ale místo ve šrotu skončila v motoru raketoplánu, který s ní podnikl poslední ze šesti cest vloni v prosinci při opravě Hubbleova dalekohledu.

Podle Dittemora by se špatná součástka mohla za letu uvolnit a roztříštit listy v rotoru turbiny, což by vedlo k zastavení motoru a přinutilo posádku pokusit se o riskantní přistání na jednom z raketodromů, jež jsou v pohotovosti v různých částech světa. Takové nouzové přistání ale zatím nebylo ještě nikdy vyzkoušeno.

Odhalení vzbudilo obavy, zda stejná součástka není i v raketoplánu Endeavour, který má vynést na oběžnou dráhu moderní radarové zařízení, jež bude použito pro zhotovení podrobných map pro americké špionážní agentury.

Inženýři nyní horečně studují veškeré záznamy o montáži raketoplánu, na jejichž základě vydají souhlas ke startu.

Technici připravují raketoplán Discovery ke startu na Mysu Canaveral na Floridě

Pohled do kajuty raketoplánu Discovery snímaný objektivem typu "rybí oko"

Raketoplán Discovery několik vteřin po úspěšném startu z floridského Mysu Canaveral

Raketoplán Discovery startuje za východu Slunce

Odlesk startu raketoplánu Discovery na vodní hladině

Raketoplán Discovery vteřinu po startu

Raketoplán Discovery


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video