Radikálové dali přednost smrti před vězením

  • 2
V Saúdské Arábii pokračuje hon na radikály a teroristy. Poté, co úřady zmařily atentát na poutníky v Mekce při ramadánu, pokračovaly ve svatém městě v zatýkání. Dva z podezřelých se radši odpálili, než by šli za mříže. Další muž zemřel při razii v metropoli Rijádu.

Dvojice, která se odpálila v Mekce, patřila podle úřadů k teroristické buňce napojené na Al-Kajdu v čele s bin Ládinem.

Teroristické organizaci se připisují útoky z 11. září 2001 na USA a také série květnových bombových útoků v Rijádu.

Právě saúdskoarabská metropole zažila několik hodin předtím zátah, druhý podobný během posledního týdne.

Razii nepřežil jeden muslimský radikál. Při přestřelce v jižní čtvrti Suvejdí bylo také lehce zraněno osm policistů.

Několik lidí bylo podle zdroje z ministerstva vnitra zatčeno, ovšem řadě podezřelých se podařilo utéct. Další podrobnosti neuvedl.

Od trojnásobné exploze 12. května v Rijádu, při nichž zahynulo 35 lidí, zatkly úřady už na 600 lidí a zakázaly činnost desítkám kněží v mešitám kvůli šíření extremistických myšlenek.

Podle diplomatů působících v Saúdské Arábii jsou poslední zátahy důkazem, že království bere boj s radikály a ozbrojenci vážně.

Saúdská Arábie v úterý oznámila, že se podařilo zmařit chystaný atentát v Mekce zaměřený proti poutníkům. Dva z podezřelých útočníků policie zabila, pět lidí - čtyři Saúdy a jednoho Nigerijce - zatkla.

Podle ministerstva vnitra chtěla skupina použít obrovské množství výbušnin a raketometů, aby způsobila ve svatém městě během postního měsíce ramadánu, nejvýznamnější muslimské události, způsobila co největší škody. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video