Čínský prezident se sešel s Putinem. Do Moskvy přivezl darem dvě pandy

  • 61
Čínský prezident Si Ťin-pching se po cestě na investiční konferenci v ruském Petrohradu zastavil v Moskvě, aby se sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oba státníci se střetli ve chvíli, kdy se řada západních státníků sjela v britském Portsmouthu a připomíná si 75. výročí vylodění Spojenců v Normandii. Putin na oslavy pozván nebyl.

Návštěvu čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga v Rusku označil Vladimir Putin za „klíčovou událost“ roku. Formálním důvodem je 70. výročí navázání vzájemných diplomatických styků obou zemí. Putin ocenil „bezpříkladný rozvoj dvoustranných vztahů“ umožňující vzájemně využívat konkurenčních výhod partnera.

Dále prohlásil, že hodnotu vzájemné výměny zboží mezi Čínou a Ruskem za rok 2018 odhadoval na 100 miliard dolarů, ale skutečnost je ještě o osm miliard lepší. V prvním letošním čtvrtletí objem obchodu dál vzrostl o 3,4 procenta. 

Čínský prezident se ve středu v Rusku zúčastní slavnostního otevření provozu pobočného závodu čínské automobilky Great Wall Motor v Tulské oblasti jižně od hlavního města a navštíví moskevskou zoologickou zahradu, které jako dar věnuje dvě pandy.

K setkání obou státníků došlo přesně ve chvíli, kdy si představitelé řady evropských i světových států v jihoanglickém Portsmouthu připomínají 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii během druhé světové války. Akce se účastní i americký prezident Donald Trump nebo britská královna Alžběta II.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí v Moskvě prohlásila, že Rusko uctívá památku obětí normandské operace, ale přínos západní fronty na porážce nacismu by se neměl přeceňovat. 

„Vylodění v Normandii nemělo podle historiků zásadní vliv na výsledek druhé světové války. Byl už předurčen vítězstvími Rudé armády, především u Stalingradu a Kurska,“ řekla mluvčí Maria Zacharovová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video