Puma zabila na západě USA cyklistu, dalšího potrhala (19. května 2018). | foto: AP

Puma zaútočila na dva cyklisty. Jednoho zabila, druhého potrhala

  • 148
Tragédií skončil sobotní výlet dvou cyklistů do hor na západě Spojených států, kde na ně zaútočila puma obývající toto teritorium. Jeden z mužů při útoku šelmy zemřel, druhého zvíře vážně poranilo. Správa lesů poté pumu odstřelila.

Dvojice mužů se vypravila na horskou cestu do odlehlé oblasti zhruba padesát kilometrů východně od Seattlu ve státě Washington. Cyklisté projížděli lesy v okolí jezera Hanock. Když zjistili, že je pronásleduje šelma, zastavili a začali dělat co největší hluk. 

To ji neodradilo. Nejdřív zaútočila na jednatřicetiletého muže, kterého ošklivě potrhala. Tomu se však podařilo uniknout. Pak se ovšem šelma zaměřila na jeho dvaatřicetiletého kamaráda a pronásledovala ho. Potom, co ho zabila, jeho tělo odtáhla ke svému doupěti. 

Zraněný muž odjel z místa útoku přes tři kilometry na kole, než zavolal na tísňovou linku. Podle televizní stanice KIRO-TV se zraněný muž se záchranáři spojil krátce před jedenáctou hodinou. „Slyšíte mě? Pomoc!,“ křičel. Pak se hovor přerušil.

Když přijeli policisté, nalezli bicykl oběti a v nedalekém lese uviděli pumu stojící nad mrtvým tělem oběti. „On či ona, nevím, zda to byl samec, nebo samice, měl tělo oběti ve svém doupěti,“ popsal mluvčí úřadu místního šerifa Ryan Abbott.

Jeden z policistů poté zvíře postřelil a puma uprchla hlouběji do lesa. Za pomoci psů pak pracovníci místní správy lesů šelmu vystopovali a odstřelili.

20.května 2018 v 04:13, příspěvek archivován: 20.května 2018 v 09:23

Photo of the #cougar that attacked two mountain bikers, ages 32 and 31. The 32 year old didn’t survive. Other victim is @harborviewmc. DFW tracked down and euthanized the #mountainlion. #NorthBend #cougarattack https://t.co/mlCkhWNVFO @KIRO7Seattle https://t.co/hCdj74Nx65

Jednatřicetiletý cyklista, který útok přežil, byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice Harborview. V sobotu odpoledne zdravotníci uvedli, že je muž při vědomí a stabilizovaný. 

Ke smrtelným útokům pum dochází v USA velmi zřídka, za posledních sto let jich byly zhruba dvě desítky a většinou byly napadeny děti. Podle Abbotta šlo teprve o druhý podobně tragický útok ve státě Washington za poslední století.

Puma na muže zaútočila zhruba padesát kilometrů východně od Seattlu.

Puma na muže zaútočila zhruba padesát kilometrů východně od Seattlu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video