Barack Obama a jeho jihokorejský protějšek I Mjong-bak na schůzce ve Washingtonu (16. června 2009)

Barack Obama a jeho jihokorejský protějšek I Mjong-bak na schůzce ve Washingtonu (16. června 2009) | foto: Reuters

Provokace vám nepomůžou, vzkázali Jižní Korea a Obama Severokorejcům

  • 17
Prezident Barack Obama a jeho jihokorejský protějšek I Mjong-bak vyslali do Severní Koreje jasný vzkaz. Výrobou jaderných zbraní své vlastní bezpečnosti nedosáhnete a vašimi provokacemi už nebudete získávat výhody jako dřív. Vyplynulo to z dnešní schůzky ve Washingtonu.

Obama uvedl, že Spojené státy a další země musí usilovat o to, aby nová rezoluce Rady bezpečnosti OSN ke KLDR byla dodržována. Rada v pátek zpřísnila sankce vůči Pchjongjangu kvůli jeho nedávnému jadernému testu a sérii raketových zkoušek.

Podle Obamy je severokorejský jaderný program závažnou hrozbou nejen pro východoasijský region, ale i pro zbytek světa.

Oba prezidenti se shodli na tom, že "za žádných okolností nedovolí, aby Severní Korea vlastnila jaderné zbraně". Spojené státy také dnes opětovně ujistily, že se budou i nadále podílet na obraně Jižní Koreje.

I Mjong-bak řekl, že Severní Koreji se již nepodaří provokacemi získávat výhody, jak tomu bylo v minulosti. Pchjongjang více než deset let vyjednával se světovými velmocemi a zeměmi ve svém bezprostředním okolí o možnosti, že by se vzdal jaderného programu, za což dostával ze zahraničí energetickou a hospodářskou pomoc. Tato jednání nicméně letos přerušil.

Jihokorejský prezident také vyzval komunistický režim v severní části Korejského poloostrova, aby z vězení propustil dvě americké novinářky a jednoho jihokorejského dělníka. Severokorejská agentura KCNA dnes tvrdila, že americké žurnalistky, které soud minulý týden poslal na 12 let na nucené práce, se k ilegálnímu vstupu na území KLDR přiznaly. - čtěte Pomlouvaly jsme severokorejský režim, přiznaly údajně americké novinářky

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video