Raketoplán Discovery

Raketoplán Discovery | foto: Profimedia.cz

Prověrka ventilů o týden zpozdí start raketoplánu Discovery

  • 3
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír nejméně o týden odložil start raketoplánu Discovery naplánovaný na 12. února. NASA chce dát víc času svým inženýrům na prověření nových ventilů, které udržují tlak v palivových nádržích, informoval úřad na svých internetových stránkách.

První letošní let raketoplánu má na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vynést sedmičlennou posádku a poslední pár solárních panelů určených k napájení komplexu. Podle rozhodnutí vedení NASA start nebude dříve než 19. února.

Při loňském posledním vypuštění raketoplánu Endeavour v listopadu se odlomila malá část jednoho z ventilů, které kontrolují průtok tekutého vodíku do vnější palivové nádrže. Ačkoli to stroj nijak neohrozilo, NASA chce otestovat, co by nastalo, kdyby odpadl větší díl nebo kdyby k podobné nehodě došlo v jiné fázi vzletu.

"Chceme si být jisti, že to bude fungovat," vysvětlil v úterý večer důvody odkladu startu manažer programu raketoplánů John Shannon. "Aby hlavní motory běžely správně, musí být vodíkové nádrže řádně natlakované," zdůraznil význam funkčních ventilů.

NASA plánuje vyslat k ISS ještě osm letů raketoplánů, aby příští rok skončila stavba orbitálního komplexu. Poté mají být tyto vesmírné koráby vyřazeny z provozu.

Otřesy byly silné, ale nic neponičily

Manažer programu ISS Mike Suffredini zároveň oznámil, že otřesy, které v lednu postihly stanici, byly silnější, než jsou konstrukční limity komplexu. Žádné škody na něm ale podle dosavadních zjištěních nenapáchaly. Neměla by tak být ohrožena ani patnáctiletá životnost orbitální stanice.

ISS se 14. ledna začala otřásat po rutinní úpravě své orbity. Vibrace trvající přes dvě minuty měla na svědomí pravděpodobně softwarová chyba ruského řídícího střediska, které provedlo zážeh motorů, jež vynesly stanici na vyšší oběžnou dráhu.

Další "postrčení" komplexu se plánovalo na dnešek, z preventivních důvodů bylo odloženo na březen, doplnil Suffredini.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video