družice MRO

družice MRO - Družice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) | foto: NASA

Problémy znovu nedovolily vypustit družici k Marsu

  • 9
NASA už podruhé odložila start družice k Marsu. Tentokrát jsou příčinou problémy v softwaru. Na cestu k rudé planetě by se družice měla vydat v pátek. Od příštího roku by pak měla zjišťovat, zda je na Marsu voda.

Během dvou dní odložila NASA start už podruhé, vždy o 24 hodin. Ve středu byly důvodem technické problémy na nosné raketě. - více zde

Druhý start byl naplánován na čtvrteční odpoledne středoevropského času. NASA ale jen několik minut před koncem odpočítávání zjistila chybu v softwaru.

Správně nefungovala technika, která sleduje množství paliva v raketě. Senzory při plnění paliva hlásily chybné údaje. Experti nyní zjišťují, jestli se porouchala čidla nebo software.

Příští možnost startu bude v pátek mezi 7:43 a 9:43 floridského času (13:43 až 15:43 SELČ).

Družice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) by k Marsu měla doletět v březnu 2006. Planetu by pak měla obíhat asi čtyři roky. Bude zkoumat atmosféru, povrch i podzemí planety. Hlavním úkolem mise je zjistit, zda je na Marsu voda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video