Prigožin měl v sídle aligátora, zbrojnici i paruky. FSB „unikly“ fotografie

  • 96
Prokremelská média zveřejnila nové fotografie, které ruská bezpečnostní služba FSB údajně pořídila při domovní prohlídce v petrohradské vile lídra Wagnerova uskupení Jevgenije Prigožina. Mezi předměty nalezenými v jeho domě patří množství zbraní, krabice s penězi, přehlídka paruk nebo soukromá modlitebna s velkým množstvím ikon.

Jevgenij Prigožin s falešným vousem

Na sérii snímků a videí, které ve středu publikoval deník Izvestija, je vidět, jak se agenti FSB hrnou do Prigožinova dvoupatrového sídla. Na jeho rozsáhlém pozemku je mimo jiné vlastní přistávací plocha pro vrtulník, bazén, sauna, posilovna nebo plně vybavená lékařská ordinace.

Zasahujícím agentům se na místě rovněž poskytl pohled na arzenál zbraní a munice. V Prigožinově soukromé zbrojnici se nacházelo několik druhů útočných pušek, plastická trhavina nebo pistole.

Prohlídka se odehrála 24. června poté, co Prigožin ohlásil protest proti ruskému armádnímu vedení, načež jeho muži podnikli tažení směrem na Moskvu. Prigožin puč ale po několika hodinách odvolal a na základě dohody s Kremlem se uchýlil do Běloruska. Nyní se ale Prigožin podle běloruského lídra Alexandra Lukašenka nachází v Petrohradě, kde chce s prezidentem Vladimirem Putinem probrat záležitosti okolo wagnerovců.

FSB původně v souvislosti s Prigožinovými kroky zahájila trestní stíhání pro podezření z ozbrojené vzpoury, po několika dnech ale toto stíhání pozastavila.

K předmětům, které agenti v Prigožinově sídle objevili, patří i sbírka paruk a umělých vousů ve všech barvách - od blond, přes zrzavou až po hnědou.

Na Kremlem podporované kanály na Telegramu posléze unikla řada snímků, na nichž má Prigožin některé z těchto paruk na hlavě. Podle stanice Sky News FSB tyto fotografie zřejmě zveřejnila schválně. Kvalita některých převleků, které měl Prigožin využít při cestách po Africe a Blízkém východu, je úsměvná a vyvolala spekulace, jestli nejde o uměle vytvořené koláže s cílem šéfa Wagnerovců ještě více zdiskreditovat.

„Nejde o záběry z castingu na roli v laciné komedii, ale o selfie Prigožina, které zveřejnily ruské bezpečnostní složky. Na většině snímků je včerejší hrdina Ruska v libyjské uniformě,“ utahoval si z šéfa žoldáků na Twitteru Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra.

Na jedné ze stěn domu podle listu Izvestija visela zarámovaná fotografie, na které jsou uřezané hlavy nepřátel wagnerovců. V Prigožinově domě se rovněž nachází zlatem zdobená soukromá modlitebna s množstvím ikon.

FSB ve vile vybavené mramorem, perskými koberci nebo nábytkem z mahagonu, rovněž našla vycpaného aligátora, několik pasů, cihly zlata a peníze v hotovosti v různých měnách, včetně miliard rublů a statisíců dolarů.

V místnosti, která vypadá jako kulečníková herna, je pak vidět obří kladivo, na kterém je napsáno: „pro použití při důležitých jednáních“.

Wagnerovci během bojů na Ukrajině i nasazeních v Sýrii nebo Africe prosluli svou krutostí a tím, že své zajatce ubíjejí k smrti pomocí kladiva. Loni na podzim svět šokovalo video, na němž Prigožinovi žoldáci na Ukrajině kladivem zabili wagnerovce, který se dříve vzdal ukrajinské armádě.

Tyto peníze agenti sice zabavili, ale tento týden je vůdci žoldáků opět vrátili. Prigožin se k zabavenému jmění hned přihlásil s vysvětlením, že jde o peníze na výplaty a na odškodnění pro příbuzné zabitých žoldnéřů.

„Zpočátku se bezpečnostní složky nechystaly vrátit zabavené prostředky - deset miliard rublů (asi 2,4 miliardy korun ), statisíce dolarů a pět zlatých cihel. Ale, soudě podle dalšího zvratu v této věci, zasáhla vyšší moc,“ napsal v pondělí petrohradský portál Fontanka.

Bývalý vzbouřenec si podle serveru pro peníze osobně nepřijel, i když o minulém víkendu byl „podle předběžných údajů“ v Moskvě, kde se zúčastnil blíže neupřesněných porad. „Místo Prigožina přijel převzít miliardy jeho řidič s plnou mocí. Lze jen hádat, jak se celá procedura odehrála, ale peníze se sotva přepočítávaly,“ napsala Fontanka.ru.



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video