Na cestě za oběťmi zemětřesení zemřelo šest vojáků. Ilustrační foto

Na cestě za oběťmi zemětřesení zemřelo šest vojáků. Ilustrační foto | foto: Reuters

Při pomoci po zemětřesení zemřelo šest vojáků

Obětí po zemětřesení v Pákistánu i týden po katastrofě stále přibývá. V sobotu se mezi ně nepřímo zařadilo i šest vojáků, kteří letěli pomáhat postiženým. Jejich vrtulník se zřítil v komplikovaném terénu v pákistánské části Kašmíru. Práce komplikuje hustý déšť.

SPECIÁL:
Zemětřesení v jižní Asii
FOTOGRAFIE ZDE
INFOGRAFIKA:
Mapa největších světových zemětřesení

"Vrtulník Mi-17 havaroval během denního letu v nepřístupném terénu v údolí Bagh," oznámil generál Šaukat Sultán. Dodal, že není jasné, zda příčinou bylo počasí nebo technická závada.

Miliony lidí tráví ve špatných podmínkách dny i noci pod provizorními plátěnými přístřešky. Déšť navíc zvyšuje riziko, že se zhroutí i domy, které zemětřesení narušilo.

Armáda musela kvůli bouřkám výrazně omezit starty letadel s pomocí z metropole Islamábádu. Špatné počasí má podle meteorologů vydržet nejméně do pondělí. Své helikoptéry ze základen v sousedním Afghánistánu nabídly Spojené státy.

Vláda v sobotu oznámila, že zvyšuje oficiální odhady počtu mrtvých na pákistánské straně na 38 tisíc mrtvých. Na indické straně Kašmíru zemřelo asi 1300 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video