Tunel Branisko.

Tunel Branisko. | foto: Národná dialničná spoločnosť SR

Při nehodě v tunelu Branisko na východním Slovensku zemřeli dva Češi

  • 34
Při čelní srážce autobusu a osobního vozu s českou poznávací značkou v tunelu Branisko na východním Slovensku v neděli zemřeli dva lidé, oba Češi. S těžkými zraněními skončil v nemocnici řidič autobusu. V linkovém autobusu cestovalo 19 lidí, kteří vyvázli bez vážnějších zranění.

Podle policejního mluvčího Daniela Džobanika při nehodě zemřel čtyřicetiletý Čech z okresu Třebíč a jeho o rok mladší spolujezdec, který žil v Jablonci nad Nisou. Oba muži se narodili na Slovensku.

Nehoda se stala krátce po šesté hodině večerní, dopravní policisté tunel okamžitě uzavřeli. Příčiny nehody se stále vyšetřují.

Podle deníku SME byl za nehodou zřejměmikrospánek řidiče osobního auta. Ten v jednu chvíli vjel do protisměru. Řidič autobusu se mu pokoušel vyhnout, neměl však kam.

Branisko

Frekventovaný pětikilometrový tunel Branisko je na trase plánované dálnice D1 mezi Košicemi a Bratislavou. Spojuje obce Beharovce a Fričovce.

"Došlo k přímé srážce, cestující autobusu byli krátce po nehodě vyvedení z tunelu, jsou v bezpečí," popsal situaci na místě Pavol Vravec z krajského hasičského sboru v Prešově.

Při srážce nedošlo k požáru ani k explozi, na místě však zasahovalo několik hasičských jednotek s technikou z Behárovic, Levoče a Prešova. Dohromady u nehody zasahovalo patnáct hasičů, kteří museli vyprostit především těžce zraněného řidiče autobusu.

"Zásah byl náročný. Kromě řidiče autobusu byli těžce zranění i lidé v osobním autě. Spolu se zdravotníky jsme se je pokoušeli resuscitovat a přivést zpátky k životu. Zároveň jsme se snažili hydraulickým zařízením vystřihnout a vysvobodit řidiče linkového autobusu," řekl mluvčí Krajského ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Prešově Peter Kovalík.

Havarovaný autobus patří dopravci SAD Prešov, podle Džobanika mířil z Námestova do Prešova. Provoz v tunelu byl obnoven v pondělí v brzkých ranních hodinách poté, co hasiči odstranili vraky auta i autobusu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video