AfD je proti Benešovým dekretům, to není v českém zájmu, řekl Zeman

  • 407
Prezident Miloš Zeman končí oficiální návštěvu Německa. Před polednem ho s vojenskými poctami přijal spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, pak se setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou. Novinářům na závěr návštěvy řekl, že Alternativa pro Německo odsuzuje Benešovy dekrety, což není v českém národním zájmu.

„Samozřejmě, že Alternativa pro Německo (AfD) je protiimigrační, a to je mi nesporně sympatické,“ podotkl český prezident při hodnocení německé politické scény. „Je ale dobré přečíst si její program jako celek a najednou zjistíte, že AfD odsuzuje Benešovy dekrety,“ uvedl. Na základě Benešových dekretů byli po druhé světové válce sudetští Němci v Československu zbaveni občanství i majetku.

V Německu je mu mírně sympatická i sociální demokracie, s jejímiž představiteli se během své návštěvy spolkové republiky opakovaně setkal. Dal také najevo, že si přeje pokračování současné německé koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD).

Podle německého prezidenta Steinmeiera obě země nesou společně zodpovědnost za překonání evropské krize a za to, aby Evropa nebyla znovu rozdělena na Východ a Západ.

Steinmeier připomněl 100. výročí založení Československa, osobnost prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i události pražského jara před 50 lety. Poznamenal také, že přátelství obou zemí rozhodně není samozřejmostí.

„Česká republika a Německo jsou si dnes jako sousedé a členové Evropské unie blíže než kdy dříve a skutečně je váže přátelství,“ uvedl Steinmeier podle svého úřadu. „Jako přátelé neseme společně zodpovědnost za překonání dlouhodobé evropské krize, za nalezení společných odpovědí na nezodpovězené otázky a především za to, aby Evropa zůstala ušetřena dalšího rozdělení na Východ a Západ.“

Společnému jednání mezi čtyřma očima a následnému obědu za účasti manželek prezidentů a delegací obou zemí předcházelo před polednem slavnostní přijetí českého prezidenta před zámkem Bellevue, při němž zazněly hymny obou zemí. Zeman se také zapsal do pamětní knihy.

Společně mluvili nejen o ekonomických tématech, ale také o Evropské unii a o vzájemných vztazích. Zeman řekl, že minulost se má ponechat historikům. V rozhovoru s německým protějškem také znovu zdůraznil, že Česká republika nevidí důvod zabývat se otázkou válečných reparací. S tímto požadavkem vůči Německu v minulosti vystoupilo Polsko.

Setká se i s bývalým kancléřem Schröderem

S kancléřkou Merkelovou se Zeman odpoledne setkal v budově berlínského kancléřství. Na zhruba půlhodinové schůzce mají diskutovat o Evropské unii, vztazích se Spojenými státy a Ruskem nebo migraci. Merkelová Zemana přivítala v češtině slovy „dobrý den“. Podle Zemana bylo setkání s Merkelovou přátelské a je rád, že se opět viděli.

V závěrečný den své třídenní oficiální návštěvy Německa se český prezident sejde také s bývalým kancléřem Gerhardem Schröderem, kterého ve čtvrtek označil za jednoho ze svých dvou největších německých přátel.

Zeman se ve čtvrtek setkal s braniborským ministerským předsedou Dietmarem Woidtkem v Postupimi. Společně jednali především o ekonomické spolupráci. Odpoledne se pak v Berlíně setkal se zástupci významných německých firem.

Zpět do Prahy speciál se Zemanem odstartuje v pátek kolem 18:45 SELČ.

21.září 2018 v 11:22, příspěvek archivován: 21.září 2018 v 11:38

Berlín, zámek Bellevue. Přivítání se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. https://t.co/lzlNWVi0GL

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video