Nový jihoafrický prezident Jacob Zuma se ujal funkce (9. května 2009)

Nový jihoafrický prezident Jacob Zuma se ujal funkce (9. května 2009) | foto: Reuters

Prezident JAR chce snížit kriminalitu, policie bude moci střílet první

  • 6
Jihoafrický prezident Jacob Zuma přitvrdil v boji s kriminalitou. Policisté budou mít dovoleno střílet na kriminálníky i jako první. Před nadcházejícím mistrovstvím světa ve fotbale v zemi dramaticky vzrostl počet vykradených domů a loupežných přepadení v obchodech.

"Máme ohromný problém s kriminalitou, a proto musíme hledat jakékoli prostředky k jeho zmírnění," prohlásil podle BBC kontroverzní prezident Jacob Zuma k tisícovce policistů.

Nový zákon by umožnil mužům zákona střílet první. Dosud museli čekat, až vystřelí kriminálník. Počet policistů by se také měl navýšit nejméně o devatenáct procent. V zemi totiž rapidně stoupá zločinnost, denně tam zemře zhruba padesátka lidí násilnou smrtí.

ženU v Jihoafrické republice znásilní

alespoň jednou v životě každý čtvrtý Jihoafričan

Podle nové zprávy z policejního ústředí od dubna 2008 do března 2009 vzrostl počet loupežných přepadení v obchodech o 41,5 procent a počty vykradených domů se navýšily o 27,3 procent.

Zločinnost může ohrozit i MS ve fotbale 

Podle odborníků se šéf státu obává rostoucí kriminality hlavně kvůli mistrovství světa ve fotbale, které země uspořádá v roce 2010.

"Myslím si, že když kriminálník vezme do ruky zbraň, je jeho záměr jasný. Policista pak musí jednat, aby ochránil sebe a další občany," prohlásil Zuma, který se jen těsně před dubnovými prezidentskými volbami zbavil obvinění z mohutné korupce, praní špinavých peněz, vydírání a podvodů.

Policejní analýza ukazuje kupříkladu i to, že se v zemi snížil počet vražd. Přesto tam v loňském roce násilnou smrtí zemřelo 18 000 lidí. Naopak o deset procent se zvýšily případy sexuálního obtěžování. Minulý rok jich policie zaznamenala přes sedmdesát tisíc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video