Demolice prešovského paneláku začala, obyvatelé z okolí nesmí domů

  • 30
Pracovníci české firmy Cannoneer group s pomocí speciální techniky v Prešově od pondělního rána rozebírají horní podlaží panelového domu, který před deseti dny zničil výbuch plynu a následný požár. Při explozi zemřelo osm lidí, z toho jeden člověk je stále nezvěstný a jeho pozůstatky se patrně nacházejí v poničené budově.

Panelový dům demontuje demoliční bagr o hmotnosti 214 tun, který je vybaven dlouhým teleskopickým ramenem a hydraulickými nůžkami. Ty umožňují rozebírat budovu po menších kusech. Okolí objektu policie uzavřela.

Nejprve se má rozebrat několik nejvyšších podlaží, která exploze a požár poničily nejvíce. Mluvčí města Prešov Vladimír Tomek sdělil, že zatím nelze odhadnout, jak dlouho práce potrvají. 

Po největší tragédii svého druhu v novodobé historii Slovenska vlastníci bytů v poškozené budově souhlasili, aby v případě potřeby byl rozebrán celý dům.

Explozi policie vyšetřuje jako obecné ohrožení a v případu obvinila tři lidi, kteří prováděli výkopové práce, při nichž bylo poškozeno plynového potrubí.

Prešovský magistrát upozornil, že kvůli bezpečnosti se během demoličních prací přes den nemohou ve svých bytech zdržovat obyvatelé domů sousedících s poškozenou bytovkou.

Cannoneer group vykoná samotnou demolici paneláku v Prešově za symbolické jedno euro. Česká firma se podle svého webu zaměřuje na demolice staveb do výšky 68 metrů, zpracování kovového odpadu nebo na přepravu těžkých břemen a kontejnerů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video