Premiér se musel omluvit ´teroristům´

  • 25
O pořádný diplomatický rozruch se postaral maďarský fotbalový fanoušek po utkání svého národního týmu se Saúdskou Arábií. Pochválil fotbalisty za to, jak na hřišti bojovali proti "arabským teroristům". Nikdo by si toho asi nevšiml, kdyby autorem nebyl sám maďarský premiér.

Fotbalové reprezentace Maďarska a Saúdské Arábie se střetly 2. února, zápas skončil 0:0. Premiér Ferenc Gyurcsány se večer po utkání účastnil večírku k patnáctému výročí založení Socialistické strany.

Místní média následně přinesla slova, která ministerský předseda na večírku pronesl. Řekl, že maďarský fotbalový tým bojoval proti arabským teroristům s nasazením života.

Kvůli premiérovým výrokům se v úterý na krizové schůzce sešli velvyslanci a konzulové arabských zemí v Budapešti. Ve středu se Gyurcsány za svou poznámku omluvil. "Omlouvám se všem, kterých se, ať už oprávněně či neoprávněně, dotklo to, co jsem řekl," prohlásil.

Diplomatičtí zástupci arabských zemí omluvu přijali. Tvrdí, že incident nemůže poškodit vztahy mezi Maďarskem a arabským světem.

"Mohu říci, že Maďarsko a arabské země mají skvělé vztahy a žádný vtip, omyl či něco podobného je neovlivní," uvedl libanonský ambasador Husejn Músávit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video