Posádka Miru stále nenašla skulinu, kudy uniká kyslík

- V ruském orbitálním komplexu Mir poklesl tlak, tříčlenná rusko-francouzská posádka je však podle agentury Reuters zatím mimo nebezpečí. Pracovník řídícího střediska uvedl, že tlak klesá už dva týdny a posádka se snaží zjistit příčinu. Poznamenal, že řídící středisko nevyhlásilo žádný poplach. "Není zde žádné nebezpečí," dodal.

Otvor zatím nebyl nalezen, ale odborníci nevylučují, že kyslík může unikat netěsnícími ventily.

Už v sobotu řekl pracovník řídícího střediska uvedl, že tlak klesá už dva týdny a posádka se snaží zjistit příčinu. Poznamenal, že řídící středisko nevyhlásilo žádný poplach. "Není zde žádné nebezpečí," dodal.

Ruská orbitální stanice Mir je na oběžné dráze již přes 13 let. V několika uplynulých letech ji stíhala řada problémů, mezi nimiž byla v roce 1997 i srážka s dopravní kosmickou lodí.

Nynější posádka, Rusové Viktor Afanasjev a Sergej Avdějev a Francouz Jean-Pierre Haigneré, který byl spolucestujícím prvního slovenského kosmonauta Ivana Belly, má Mir opustit příští měsíc. Stanice pak bude zhruba půl roku neobydlená, protože Moskva nemá zatím peníze na vyslání další posádky.

Příští týden má být na stanici vyslán navigační systém, který by ji uchránil před pádem na Zem, až nebude řízena posádkou. Nad startem nákladní lodě Progress však visí otazník, protože Kazachstán dočasně zakázal Rusku využívání kosmodromu Bajkonur, který leží na jeho území, po pondělním zřícení ruského vojenského satelitu Raduga-1. Zákaz má být v platnosti, dokud nebudou důvody zřícení plně objasněny a stanoveny škody způsobené havárií.

Mluvčí Ruské komické agentury Sergej Gorbunov ve čtvrtek řekl, že uzavření kosmodromu Bajkonur ohrožuje návrat poslední posádky z orbitální stanice Mir na Zemi a komplikuje další osud tohoto zařízení. Podle něho budou zásoby vody na Miru vyčerpány 17. července a pokud 14. července nebude moci k Miru odstartovat nákladní loď, posádka zůstane bez vody.

Ruský orbitální komplex Mir


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video