Historické centrum polské Vratislavi

Historické centrum polské Vratislavi | foto: Milan Vodička, MF DNES

Turci musí zemřít, vykřikl Kurd a ubodal ve Vratislavi tureckého studenta

  • 206
V polské Vratislavi v sobotu zemřel turecký student poté, co jej ubodal mladý Kurd. Ten podle médií sympatizuje se zakázanou Kurdskou stranou pracujících (PKK) a před útokem vyhlásil smrt Turkům. Zda se oba muži znali, zatím není jasné. Útočníkovi nyní hrozí doživotí.

Dvacetiletý Furkan Kocaman si v sobotu dával jídlo ve vratislavském fast foodu, když k němu přistoupil o devět let starší Muhamet E. a po krátké slovní výměně na něj vytáhl nůž. Se slovy „Turci musí zemřít!“ do mladíka začal bodat.

Podle polského serveru Wyborcza mu zasadil tucet ran do břicha a hrudníku, ale i krku, zad a paží. Student mezinárodních vztahů na Selçucké univerzitě v Konyi, který do Polska přijel v rámci výměnného programu Erasmus teprve před měsícem, byl na místě mrtvý.

Furkan Kocaman na archivním snímku:

11.března 2019 v 22:03, příspěvek archivován: 12.března 2019 v 15:16

Turkish Student -Furkan Kocaman, Erasmus exchange programme student- has been stabbed by PKK separatist organisation sympathiser in Poland/Wroclaw. Furkan died on the spot. The perpetrator has been detained and his identity has been determined as a Turkish passport holder. https://t.co/RI3OBDM4LV

Útočník se v nastalé panice pokusil utéct, nedaleko jej však dopadla policie. Nůž s dvaceticentimetrovou čepelí mezitím odhodil na nedaleko silnici, kde se zachytil o projíždějící auto. Na policii se pak ke všemu přiznal. V pondělí ho místní prokuratura obvinila z vraždy.

Turecký list Hürriyet uvádí, že jde o tureckého Kurda, který sympatizuje s teroristickou organizací Kurdská strana pracujících (PKK). Ta je zakázaná nejen v Turecku, ale i Evropě či Spojených státech. Ke stejnému výsledku došli i vratislavští vyšetřovatelé, píše portál WP Wiadomości.

Není jasné, zda se oba muži znali, podle serveru RMF24 polská policie zatím tuto možnost nevyloučila. Nyní bude vyhodnocovat záznamy z bezpečnostních kamer a podezřelý zůstane nejméně tři měsíce ve vazbě. Krátce po činu se s ním spojili pracovníci turecké ambasády v Polsku, Kurd však s nimi mluvit odmítl. Za vraždu mu hrozí doživotní vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video