Diskuze

Varšava zažila největší protest od roku 1989. Lidem vadí chystané zákony

V polském hlavním městě Varšavě se v neděli v poledne sešlo na půl milionu lidí, kteří demonstrovali proti vládě a zejména navrhovanému zákonu o zřízení komise pro posouzení vlivů Ruska v Polsku. Protestující svolala v polovině dubna opoziční strana Občanská platforma (PO). Její lídr, Donald Tusk, přivítal příznivce s tím, že „hlas Poláků nelze umlčet“.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Chyba bylo hlavně nesmyslné rozšiřování EU za železnou oponu.

Kdyby Poláci, ale i Češi, Slováci, Maďaři a další chápali, že jejich země nikdy nebudou skutečnou součástí Západu, protože si to většina jejich krajanů nepřeje, tak by se buď smířili s daným stavem nebo by hlasovali nohama a součástí Západu by se stali sami.

Dnes máme zbytečně rozdělené státy, kdy ať se stane cokoli, bude velká část populace nespokojená.

0 0
možnosti
PB

Rusofobie koukám nezná hranice....

1 0
možnosti
MK

M49i52l69a66n 66K27r72á27l

5. 6. 2023 10:22

Pohár trpělivosti přetekl. Za 33 let po pádu komunismu tady máme novou TOTALITU - tentokrát "demokratickou."

0 0
možnosti
JB

J81a72n71a 76B81e41n82e94š

5. 6. 2023 10:08

Zástěrka k odstranění politických oponentů, o ničem jiném ten zákon není

0 0
možnosti
JV

V Polsku, tak jako u nás, se snaží upevnit svou moc samozvaní demokraté. Jakákoliv výtka, nesouhlas či odpor k vládním krokům je onálepkovaná nesmyslně proruskými aktivitami a proto je potřeba perzekuci ošetřit i zákonem. Pod hesly o demokracii se buduje nová totalita. Kdo nejde s námi, jde proti nám a podporuje vraždění dětí. Takhle to vládnoucí garnitury prosazují. Jsme demokraté ale nikdo nám do toho kecat nebude.

4 0
možnosti
JV

Poláci (PiS) si pečou svého Erdogana .

1 0
možnosti
PP

To, co se v Polsku děje, je vrcholná fáze zápasu mezi konzervativními demokraty a progresivními liberály. Těm druhým se v Polsku doposud nepodařilo ovládnout soudy, veřejnoprávní média a další klíčové instituce a to i přesto, že používají celý arzenál obvyklých levičáckých dezinformací a diskreditací: současnou vládnoucí garnituru označují za autokratickou, soudy bez aktivistických soudců za nespravedlivé, média, která neinformují dostatečně progresivně a liberálně a celkově tím posouvají vnímání celé doposud normálně fungující polské demokratické společnosti nezúčastněným pozorovatelem jako na jak na společnost v jakémsi stavu ohrožení, který ve skutečnosti ale neexistuje.

2 5
možnosti
PH

Tak i za komunismu jsme byli poslední skanzen. Všude už to bylo uvolněné a bylo více svobody.

I k nám toto přijde později, ale možná po žních to taky asi bude pro vládní soudruhy konečná.

1 1
možnosti
MS

Miluji Polsko. Nikdy nebudu souhlasit s tím, aby se ze své země stalo druhé Maďarsko, Turecko nebo Rusko. Kaczynski won za Don, putinovcu.

3 5
možnosti
TN

Autoritářství Pšonkistánu nehrozí, tam už teokratická vláda je.

Kontrolují soudy, veřejnoprávní média a potraty jsou plošně nedostupné a to včetně znásilněným nebo terminálně nemocným ženám, tedy pouze v zahraničí nebo bočních tmavých uličkách jako kdysi dávno ve středověku.

15 4
možnosti
HL

Zvanite. Polsky zakon umoznuje potrat prave po znasilneni, incestu a v pripade ohrozeni zivota matky.

Ze to nekteri lekari umyslne nevyuzivani, nechavaji zeny umirat a svadeji to na prisny zakon, to je jina vec a predpokladam, ze po poslednim skandalu bude toto i trestne.

0 6
možnosti