Varšava v krizi ustupuje, zákon o nejvyšším soudu změnila podle not EU

  • 31
Evropská komise je spokojená s navrhovanými změnami v polském zákonu o nejvyšším soudu. Uvedla to mluvčí tohoto exekutivního orgánu Evropské unie. Dolní komora polského parlamentu ve středu odstranila ze zákona nucené penzionování soudců, kteří dosáhnou 65 let. Kvůli zákonu vede komise spor s Polskem před Soudním dvorem EU.

Podle EK „jdou změny přesně tím směrem, jakým komise žádala“, napsala agentura Reuters. 

Mluvčí komise Mina Adreevová však připomněla, že ještě není u konce legislativní proces. Změnami se bude zabývat polský Senát, na závěr půjdou k podpisu polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi.

Komise vede s Polskem spor kvůli kontroverzní justiční reformě od loňského roku. Letos v říjnu Evropský soudní dvůr rozhodl, že Polsko musí okamžitě zastavit opatření snižující věk odchodu do důchodu pro soudce Nejvyššího soudu. Nařízení unijního soudu má být uplatněno zpětně. 

Duda snížil soudcům věk odchodu do důchodu ze 70 na 65 let a vyhradil si právo rozhodovat o tom, kteří mohou pracovat déle. Zástupci polské vládní konzervativní strany Právo a spravedlnost krok hájili tím, že zefektivní práci tohoto justičního orgánu a že jej zbaví zkorumpovaných soudců. 

Kritici v právní normě vidí nástroj, jak poslat na odpočinek nepohodlné soudce, včetně předsedkyně nejvyššího soudu. Proti postupu vlády se ve Varšavě i jinde v Polsku opakovaně demonstrovalo. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video