Diskuze

Polsko zašlápne nároky židů. Na restituce chce uvalit časový limit

Snahu Židů o navrácení majetku, který jim za druhé světové války zabavili němečtí nacisté a později znárodnili polští komunisté, může definitivně zhatit novela zákona. Podle té nebude možné po uplynutí třiceti let soudně napadnout úřední rozhodnutí, a to i například ve věci v minulosti zkonfiskovaného majetku. Proti novele se vymezily Izrael či USA. Varšava kritiku odmítá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Offtopic: jsem už alergický na označení "země bývalého sovětského bloku".

Asi bychom měli tedy začít označovat Německo jako "post-nacistické". A i tak na ně budeme hodní, protože oni si to regulérně zvolili hned na začátku. My až jako reakci na jejich sedmiletý teror + okupace od 68mého.

Já ale chápu, že si DTT potřebuje kopnout do evropské země vedené konzervativci... je to jen palebná příprava.

3 0
možnosti

Realne to je nevyplatitelne.Polsko a nielen Polsko,by skrachovalo.Nie je to spravodlive,chapem tu pani a aj ostatnych.Ale pricina vsetkeho zla v tomto pripade je v Nemecku.Nemci zdaleka nezaplatili vsetko,co spôsobili za druhej svetovej vojny.Lenze keby to vsetko mali zaplatit,tak by skrachovali a pravdepodobne by sa opakovala situacia ako po I.sv.vojne... Spojenci dobre vedeli,preco toho tolko (museli) odpustit Nemcom.Najlepsie nechat minulost spat a neotvarat ziadne pandorine skrinky...

1 0
možnosti

Poláci mají k Židům podobný vztah jako Palestinci...

4 0
možnosti

U nás v Úpici, nyní šestitisícovém městě, bylo že sedmi fabrik šest židovských. Nejdřív je sebrali nacisté, po válce pak byly zabaveny státem jako německý majetek. O jakékoliv restituci po roce 1989 nebyla řeč :-/

2 0
možnosti
Foto

Jak to tu někdo psal. Bohužel se při sčítání přihlásili k národnosti německé... Místo úcty k národu a zemi kde žijí a podnikají si vybrali národ, který měl vždy expanzní choutky rozpoutal WW I. a ve státě kde žili byl ten národ sice velkou, ale stále minoritou. Ne vždy je moudré se hlásit k VIP vrstvě. (Z jejich pohledu) z pohledu statistik měla německá národnost před WW II. v Československu největší nezaměstnanost a obecně státní správa němcům nedůvěřovala. Dost na pikaču. Vůbec Benešovi nezávidím. On věděl proč při vyjednávání o Československu prosazoval hranice státu bez sudet. Ale vyšší bere tak ho TGM přesvědčil.

0 0
možnosti

Shoah, film od Landsmanna, titulky tam jsou, ale kdo rozumí polsky, pochopí....

Je mi to moc líto, mám Poláky rád, polsky mluvím, prožil jsem s nimi mnoho hezkého, ale toto je těžce za hranou...

Prostě si nejsou schopni přiznat, že byli, byť v míře s Němci nesrovnatelné, spoluviníky.

Příkladů a dost otřesných, je dost a dost..

Bylo by ale nespravedlivé nezmínit, že se tam za války našlo také hodně lidí, kteří riskovali život, aby Židům pomohli...

Ten zákon je totální výsměch..

1 0
možnosti

Pro ilustraci, proč Poláci přijali tento zákon - zkuste si vyhledat a shlédnout polský film Dozvuky /origo Pokłosie/ z roku 2012 s Maciej Stuhr v hlavní roli. Pochopíte.

1 0
možnosti

Tak já bych to taky časově omezil, nakonec spousta věcí podléhá promlčení, ale lhůtu bych stanovil od doby, kdy už bylo možné si zažádat, tedy od pádu komoušů +30 let je podle mne dostatečně dlouhá doba, ono se stále soudit do nekonečna taky není zrovna to pravé ořechové.

3 0
možnosti
Foto

Po sametu se v ČSR také židům nic nevracelo. Němci zabrali, Němcům jsme to znárodnili, tak židi nemají co restituovat. Nakonec, skoro všichni zahynuli v plynu nebo v koncentráku, ti co se vraceli, neměli na to právo. Co bylo před 1948, to platí.

0 0
možnosti

Autor napsal:

většina zemí bývalého sovětského bloku po pádu komunismu umožnila svým předválečným židovským občanům či jejich potomkům žádat o restituce nebo odškodnění,"

Copak v Cesku - nase narodni pamatky vila Tugenhat, vila Stiassni,

dalsi majetky i domy , ktere se zidovskym obcanum nevracely,

navic byli i Zide odsunuti, protoze mluvili nemecky.

Nestarejme se o Polsko, mame dost masla na hlave.

4 0
možnosti
Foto

Dotaz: neexistuje třeba dohoda o vyrovnání o dodání zbraní a školení jejich obsluhy z 1948 do Izraele? Nevím. Ptám se.

0 0
možnosti

Všem českým obhájcům židovských restitucí v Polsku- už jste si zametli před vlastním prahem a vrátili ukradené majetky Petschkům, Rothschildům, Redlichům a podobným? Nebo vidíte spíše smítko v oku bližního, nežli břevno v oku svém?

https://www.lidovky.cz/domov/dedic-rothschildu-proti-cesku-baron-chce-vratit-obri-majetek-sanci-mu-dava-ustavni-soudce-zemanek.A210721_174828_ln_domov_rkj

5 0
možnosti
Foto

Nebyli jenom miliardáři, mnoho malých řemeslníků. lékařů, obchodníků bylo německými děllnickými socialisty prohlášeno za židy, protože měli nějakého takového předka. Beneš ovšem chtěl znárodnit vše, po komkoliv.

0 0
možnosti

Neskutečný.. a tohle je v EU?

2 1
možnosti