Policie zatkla druhého podezřelého z atentátu na Manéžním náměstí

- Muže podezřelého z účasti na nedávném pumovém útoku v nákupním středisku na Manéžním náměstí v centru Moskvy zadržela moskevská policie. Policie u muže objevila 290 gramů plastické trhaviny, dva podomácku vyrobené časové spínače, vybavení potřebné k výrobě výbušnin, protitankovou minu, granát a další munici.
Již krátce však policisté zatkli jiného podezřelého, a to předáka extremistické skupinky Svaz revolučních spisovatelů. Propagační leták této skupiny totiž byl nalezen na místě atentátu, při kterém v úterý večer utrpělo v centru Moskvy zranění 41 osob.

 

Policie u muže objevila 290 gramů plastické trhaviny, dva podomácku vyrobené časové spínače, vybavení potřebné k výrobě výbušnin, protitankovou minu, granát a další munici.

Moskevská policie všakodmítla informaci potvrdit. Podle jejího mluvčího, který si přál zůstat v anonymitě, bylo zadrženo několik osob, v jejichž vlastnictví byly objeveny trhaviny. Nelze podle něj vyloučit, že některé z nich budou později vyšetřovány v souvislosti s explozí v luxusním obchodním centru Tverská pasáž, při níž bylo 31. srpna zraněno několik desítek osob.

Mluvčího Federální bezpečnostní služby (FSB), která explozi vyšetřuje, se zatím nepodařilo zastihnout a požádat o komentář.

První zadržený

Bezpečnostní síly zadržely Dimitrije Pjemenova díky jeho fotografii na internetové stránce skupinky, kterou vedl; tato extremistická organizace na své stránce rok vyzývala k ozbrojené revoluci. Rozhlasová stanice Echo Moskvy tvrdí, že zadržený ještě nebyl obviněn. Podle této rozhlasové stanice ruské ministerstvo vnitra tvrdí, že sleduje několik stop, z nich jedna vede ke Svazu revolučních spisovatelů, který vydával výzvy k boji v duchu anarchismu a antisemitismu.

Další stopou je údajně odplata militantních muslimů po bojích v Dagestánu; atentát prý rovněž mohl být čistě kriminálním činem nebo politickým aktem s cílem znemožnit moskevského starostu Jurije Lužkova.

Úterní výbuch
Nálož byla umístěna v herně s hracími automaty. "Byl tam obrovský dým. Vyrazilo to skla a spadly výtahy," řekl zaměstnanec české restaurace U Švejka. Mnoho lidí, kteří se nacházeli v prostorách obchodů a dalších restauračních zařízení, bylo podle jeho slov zraněno.

Celý objekt vzápětí obklíčila policie. Všichni návštěvníci obchodního střediska a zákazníci restauračních zařízení, která jsou v objektu, byli evakuováni.

Policie uzavřela celé Manéžní náměstí, které se nachází jen několik desítek metrů od Kremlu, a na místo směřuje několik desítek vozů záchranné služby. Kolem pasáže jsou také hasičská vozidla. Zablokován byl rovněž vchod do nedaleké stanice metra a uzavřeny okolní ulice.

Poblíž Manéžního náměstí je mimo jiné budova dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy.

Tverská pasáž patří k nejdražším obchodním střediskům v Moskvě. Nachází se prakticky u kremelské zdi a obchodníci byli ochotni platit vysoký nájem zejména kvůli domnělé bezpečnosti objektu, jenž byl postaven na popud moskevského starosty Jurije Lužkova u příležitosti loňského 850. výročí založení Moskvy.

Podle některých pozorovatelů by výbuch mohl mít spojitost s událostmi na severním Kavkazu, kde se ruské federální síly snaží potlačit islámské ozbrojence. Jejich vůdce Šamil Basajev vyhrožoval, že bude podnikat ozbrojené útoky po celém Rusku. Podle ITAR-TASS ruská prokuratura zahájila trestní řízení na základě paragrafu o terorismu.

Podle Lužkova byl výbuch v Moskvě "teroristickým aktem"
Moskevský starosta Jurij Lužkov dnes označil výbuch na Manéžním náměstí v těsné blízkosti Kremlu za "teroristický akt". Uvedl nicméně, že zatím nemá důvody k tvrzení, že za ním stojí události v Čečensku nebo v Dagestánu, kde ruské federální síly bojují od počátku srpna s radikálními islámskými ozbrojenci.

O výbuchu byl informován také prezident Boris Jelcin. Jeho mluvčí Dmitrij Jakuškin řekl, že prezident je rozhořčen a že soucítí se všemi lidmi, kteří se nacházeli v blízkosti místa exploze.

Podle oficiálních zdrojů Federální bezpečnostní služby (FSB) výbuch způsobila nálož ekvivalentní síle 300 gramů trinitrotoluenu (TNT), která byla umístěna v hale s hracími automaty. Výbušnina způsobila prohlubeninu v betonové podlaze.

Také mluvčí FSB Alexandr Zdanovič uvedl, že se jednalo o "teroristickou akci". Zároveň ale řekl, že by bylo předčasné spojovat tuto akci s jakýmikoli politickými nebo jinými událostmi v Rusku. Musíme nejprve zjistit, o co se jednalo, řekl.

K výbuchu došlo ve třetím patře pod zemí, kde se nacházejí obchody, jídelny s rychlým občerstvením a také restaurační zařízení včetně české restaurace U Švejka. Ta nebyla při výbuchu nijak zasažena a obsluha ani hosté neutrpěli žádnou újmu na zdraví.

Televize NTV přinesla záběry z místa události: záchranáři odnášeli zkrvavená a značně znetvořená těla několika lidí. Mezi zraněnými je údajně jedno dítě. Místnost s hracími automaty byla zcela zdemolována. Poškozeny byly také chodby, fontány a výlohy obchodů.

Na Rudém náměstí, které je v těsné blízkosti Manéžního náměstí a rovněž sousedí s Kremlem, byly okamžitě po výbuchu rozmístěny policejní posily. Lužkov vyzval Moskvany, aby hlásili policistům každý podezřelý balíček nebo zavazadlo a aby sami rozhodně tyto předměty neodstraňovali. Přislíbil, že moskevská policie se postará o bezpečnost Moskvanů a návštěvníků ruské metropole.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video