Počítač, notebook - (c) profimedia.cz/corbis

Počítač, notebook - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Policie rozkrývá londýnský teror i na internetu

  • 8
Indicie k vyřešení atentátů v Londýně mohou být na internetu. Britští policejní experti už začali prozkoumávat stránky islámských extremistů, na kterých lze kromě prohlášení Al-Kajdy nalézt i podrobné instrukce k sestavení bomb.

SPECIÁL: VÝBUCHY V LONDÝNĚ

Britský deník Guardian poznamenal, že vyšetřovatelé sice zatím nevědí, kdo londýnské atentátníky instruoval, ale že existuje řada webů, které by jim mohly pomoct.

Mezi islámskými skupinami totiž není nijak výjimečné publikovat na internetu nejen vzkazy souvěrcům, ale třeba i návody na sestavení bomby.

V prosinci se na jednom diskuzním fóru militantních muslimů objevilo šestadvacetiminutové video s podrobnou instruktáží přípravy sebevražedné vesty. Radilo, jak dosáhnout co největšího "účinku".

"Stejně jako my používáme internet, abychom zdokonalili naši komunikaci, také extremisté ho používají ke zdokonalení komunikace a předání znalostí," řekla Guardianu Beth Coxová z Královského institutu služeb.

Mezi internetové stránky, které vzbuzují největší obavy, patří Jihad Unspun (JUS). Lze si na nich koupit snímky Poslední vůle rijádských útočníků, Iráčtí mudžahedíni s pomocí Alláha nebo Ruské peklo 5.

Na JUS se pravidelně objevují překlady nových prohlášení Al-Kajdy. Stránky mimo jiné zpochybnily, že by za londýnskými útoky stála právě sít Usámy bin Ládina.

Podle Guardianu je další nebezpečnou stránkou web Skupiny islámské obnovy, který dává velký prostor myšlenkám bin Ládinova zástupce Ajmana al-Zavahrího.

"Je mnoho internetových stránek, které bych nejraději viděl zakázané, ale žijeme ve svobodné společnosti a musíme být velmi opatrní, než narušíme svobodu slova," varoval před ukvapenou reakcí Massoud Šadjareh z Islámské komise pro lidská práva.

Nejen internet popuzuje evropské úřady a veřejnost. Častým terčem kritiky je i libanonská satelitní televize Al Manar, která prostřednictvím obrazovek šíří i na starém kontinentu podporu radikálnímu hnutí Hizballáh.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video