ilustrační snímek | foto: Reuters

Piráti přepadli u pobřeží Afriky řecký tanker, zajali čtyři členy posádky

  • 57
Piráti přepadli nedaleko břehů západoafrického Toga řecký ropný tanker a unesli čtyři členy jeho posádky. K incidentu došlo dva dny poté, co piráti v sousedním Beninu zaútočili na norské plavidlo.

Piráti na loď Elka Aristotle zaútočili, když byla zhruba 18 kilometrů od přístavu Lomé, hlavního města Toga, informovala s odkazem na vyjádření námořnictva Toga a řeckých úřadů agentura Reuters.

Dva z unesených jsou Filipínci, jeden je Řek a poslední pochází z Gruzie. Podle místního námořnictva utrpěl při přepadení střelné zranění jeden z příslušníků bezpečnostní služby plavidla.

Incident potvrdila i společnost European Product Carriers, která tanker provozuje. Řecké úřady uvedly, že věc pozorně sledují.

Oblast Guinejského zálivu u Beninské zátoky je kvůli působení pirátů považována za jednu z nejnebezpečnějších na světě.

K přepadení došlo jen dva dny poté, co piráti v sousedním Beninu přepadli norskou loď a unesli devět členů jeho posádky.

Počty pirátských útoků v posledních letech celosvětově klesají. Guinejský záliv je však podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) stále vysoce rizikovou oblastí. Stalo se tam 72 procent všech přepadení a únosů lodí, které IMB registruje. Za nebezpečné se považují vody v blízkosti Nigérie, Guineje, Toga, Beninu a Kamerunu. Většinu lidí tam unášejí nigerijští piráti, kteří se snaží získat výkupné za propuštění zajatců.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V červenci zajaly írásnké revoluční gardy britský tanker:

19. července 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video