Sullyho nová práce: pes zesnulého exprezidenta Bushe nastoupil k námořnictvu

  • 17
Oddaný psí parťák zesnulého George Bushe staršího, labrador Sully, nastoupil na novou misi. Podle televize CNN se stal součástí týmu amerického námořnictva ve Walter Reed National Military Medical Center poblíž Washingtonu a bude pomáhat raněným vojákům.

Během středeční ceremonie byl labrador bývalé americké hlavy státu povýšen na vojenského zdravotníka. Se Sullyho novou funkcí se pak pojila i změna psí vesty, labrador nově navlékl její vojenskou verzi, kterou nosí psí členové zdravotnického týmu. 

„Prohlašuješ, že budeš sloužit armádě Spojených států, že budeš pomáhat léčit raněné vojáky a budeš oporou jejich rodinám, že je zahrneš svou neskonalou láskou?“ zaznělo kupříkladu v Sullyho přísaze. 

Nově bude Sully fungovat jako psychická podpora pacientů a zaměstnanců zdravotnického centra nedaleko Washingtonu. 

Fotografie psa, který ani po smrti svého pána nepřestává plnit svůj úkol a hlídá u jeho rakve, v minulém roce obletěla svět. Dojemný moment zachytil mluvčí Bushe staršího, Jim McGrath. Zveřejnil jej společně s cituplným popiskem: „Mise dokončena.“ 

Bushův labrador byl pojmenován po pilotovi Chesleym „Sullym“ Sullenbergerovi, který v roce 2009 s Airbusem A320 plným lidí úspěšně nouzově přistál na řece Hudson. 

Oddaným strážcem prezidenta se Sully stal po smrti první dámy Barbary Bushové. Dvouletého labradora tehdy bývalému prezidentovi přidělili jako služebního psa. 

Bush starší byl v posledních letech svého života upoután na invalidní vozík. Cvičitelé tak Sullyho vytrénovali k mnoha úkolům, včetně otevírání dveří a podávání předmětů, například zvonícího telefonu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video