Peruánští demonstranti se střetli s policií. V ulicích žádali vypsání nových...

Peruánští demonstranti se střetli s policií. V ulicích žádali vypsání nových voleb. (11. prosince 2022) | foto: AP

Naše dveře jsou otevřené. Mexiko udělilo azyl rodině peruánského exprezidenta

  • 0
Mexiko udělilo azyl rodině peruánského exprezidenta Pedra Castilla. Uvedl to šéf mexické diplomacie Marcelo Ebrard, podle nějž žádost o azyl podal i samotný Castillo. Mexiko nyní jedná o bezpečném odchodu jeho blízkých ze země. Při protestech, které vypukly tento měsíc proti jeho sesazení a jmenování nové prezidentky Diny Boluarteové, již v Peru zemřelo 26 lidí.

V neděli peruánská prezidentka Boluarteová prohlásila, že Mexiko udělilo azyl manželce a dětem bývalého prezidenta. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vzápětí řekl, že Castillovi blízcí mají v Mexiku „otevřené dveře“, samotné udělení azylu v Mexiku však nepotvrdil.

To udělal až v úterý ministr zahraničí Ebrard, podle něhož nyní Mexiko jedná o bezpečném odchodu rodiny ze země. O útočiště v Mexiku požádal i samotný Castillo, který je však ve vazbě kvůli obvinění ze spiknutí a vzpoury.

Údajně se ho dopustil, když se na začátku prosince pokusil rozpustit parlament a ustanovit novou vládu. Parlament pak záhy schválil jeho odvolání z funkce a novou hlavou státu se stala právě viceprezidentka Boluarteová.

Elektrárny a letiště hlídá v Peru po krvavých protestech armáda

Politické události vyvolaly protesty, které jsou silné hlavně v chudších regionech na jihu země, kde měl Castillo větší podporu. Demonstranti pořádají blokády či se snaží zastavit provoz na letištích.

V souvislosti se střety, které demonstrace doprovází, zemřelo již šestadvacet lidí, uvedla agentura Europa Press s odkazem na prohlášení úřadů. Minulý týden vláda vyhlásila v zemi výjimečný stav, který umožňuje nasazení armády spolu s policií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video