Diskuze

Patnáctiminutová města bez aut? Spíš tyranská ghetta, tvrdí odpůrci

Koncept patnáctiminutových měst má za cíl omezit používání aut a zlepšit život obyvatel. Idea zón, kde vše bude dostupné během čtvrt hodiny, ale vyvolává kromě nadšení i odpor. Kritici za projektem vidí konspiraci, která je chce zbavit osobních svobod a uvrhnout do „klimatického lockdownu“.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

J38a82n 72F86r70a35n26t45a

6. 3. 2023 19:36

Bohužel, tento článek je velmi zavádějící a autor převzal článek z britských novin ale neověřil fakta. 15min města je snaha o to, stavět města tak, aby většina služeb byla dostupná do 15 min chůze a lidé nemuseli jezdit autem za základními potřebami. Lidé pochopitelně ale budou moci cestovat jak chtějí.

V případě o kterém se mluví v článku ale udělal Oxford chybu když oznámil plán na 15 min města ve stejném balíku opatření jako LTN (low traffic neighbourhoods - zóny s omezením dopravy), které mají za cíl omezit tranzitní dopravu z klidných obytných ulic, a často se to kontroluje kamerami. Konspirátoři si to dali dohromady (2+2=5) a výsledek vidíte. Takže v zásadě velká PR chyba, přitom většina lidí s 15 min městy souhlasí, a to samé LTN.

1 0
možnosti
MV

Takze “chyba” spociva v tom, ze salamova metoda nebyla v tomhle pripade dostatecne salamova a odkryli karty prilis brzy. Jak smutne.

0 1
možnosti
MV

Peterson to opet vystihl presne: „Myšlenka, že čtvrti by měly být dostupné pěšky, je krásná. Myšlenka, že idiotští tyranští byrokraté mohou nařízeními rozhodovat o tom, kde smíte řídit, je možná nejhorší představitelná zvrácenost této myšlenky,“

Jen dodam, ze pokud chteji postavit infraskfrukturu, kde bude vse dostuone pesky do 15 minut, nikdo jim v tom nebrani (i kdyz jsem velmi skepticky, zda se to povede). Ale oni misto tvoreni jdou zase cestou zakazu a pokut, aby lidem nic jineho nezbylo.

1 1
možnosti
PN

P48e10t23r 83N26o68s

6. 3. 2023 16:02

V Rusku a Číně něco takového platilo. Zákaz stěhování do měst.

0 0
možnosti
PN

P29e97t26r 38N85o70s

6. 3. 2023 15:59

Dalo by se to popsat jako volnější 15 min. vězení.

Prostě práci musíš vzít do 15 min.od domova, nezájem jakou. Nákup mimo tuto zónu,pouze pro vyvolené. Krušné doby nás čekají.

0 2
možnosti
PO

On tenhle koncept v ČR už v jedné věci funguje - Pošta. Tam je přímo ze zákona určeno, že ve městě musí být odkudkoliv k pobočce pošty max 2km (tedy tak 15 minut svižné schůze).

A snad všichni vidí, k čemu to vedlo - 3/4 poboček jsou ztrátové, nevydělají si ani na svůj provoz. A stát jejich provoz musí dotovat.

Fungovalo by to stejně s dalšími službami, kteér by povinně musely mít takovou hustotu? A kdo by je provozoval?

0 1
možnosti
FH

Opravdu to platí? Slyším to poprvé. K nejbližší pobočce České pošty to mám 3,4 km (a bydlím na území města).

3 0
možnosti
JM

J25a20n 89M96a69r73i42k

6. 3. 2023 14:10

zeptal bych se kazdeho, jestli tam chce bydlet.ti, co chteji - fajn. a potom bych udelal kolem vysoky plot, ktery se neda prelezt....a hlavne neotravovat slusne lidi s hloupostma mentalne nedospelych nymandu

1 2
možnosti
BG

Takže už máš okolo sebe plot?

1 2
možnosti
PD

Přijde mi to naivní, idealistické. Nejvíc cest autem je spojeno s prací. Tohle určitě nevyřešíte nějakou zónou. Jízda do města je už dost otravná kvůli parkování.

5 0
možnosti
RP

jak už jsem npsal níž, je to bydlení pro ty sociálně slabé, co se na auto nevzmůžou. Nebo pro idelaisty, co nechtějí.

0 0
možnosti
BG

Odpůrci by se měli podívat na toto krátké video.

https://www.youtube.com/watch?v=YY6PQAI4TZE

Ty děti jsou dnes ve věku asi 60 let.

0 0
možnosti

Zivot lidem zkvalitnite nejlepe tim kdyz prestanete omezovat pouzivani osobniho vozu.;-)

5 1
možnosti
BG

Život se lidem zkvalitní, pokud bude místo k životu přívětivé, bezpečné a zdravé. A to žádné auto nedokáže. ;-)

0 8
možnosti
TP

V podstatě čtyři patnácti minutové zóny vedle sebe a domů nedostanete těžký nákup jinak než hodinou pěšky.

4 1
možnosti
MH

Já myslím, že myšlenka je právě taková, že v rámci 15minut pěšky budete mít k dispozici místo, kde pořídíte velký nákup. A kromě toho i spoustu dalšího vyžití. Výsledek bude panelák vedle polyfunkčního domu s obchody a lékařskou klinikou;-D

0 0
možnosti