Protest za ochranu klimatu v Paříži (21. září 2019)

Protest za ochranu klimatu v Paříži (21. září 2019) | foto: Reuters

Greta musí mít radost. Němci zvolili paslovem roku výraz Klimahysterie

  • 44
Němečtí jazykovědci vybrali z více než šesti stovek návrhů takzvaným paslovem roku 2019 výraz Klimahysterie, v češtině klimatická hysterie. Podle vědců z Darmstadtu se slovo hojně používá k hanobení snahy o ochranu klimatu a důležité debaty o tématu.

Paslovo roku letos vyhlásili v Neměcku už podevětadvacáté. „Výraz používalo v roce 2019 mnoho lidí v politice, hospodářství a médiích – od Frankfurter Allgemeine Zeitung přes podnikatele až k politikům AfD. Rostoucí angažmá za ochranu klimatu označuje paušálně za druh kolektivní psychózy. Na pozadí vědeckých poznatků ke klimatickým změnám je navíc toto slovo zavádějící a nezodpovědným způsobem podporuje tendence, které jsou nepřátelské vůči vědě,“ zdůvodnili své rozhodnutí jazykovědci.

Do jejich výběru se dostal také výraz Umvolkung, který by se dal přeložit jako výměna národů či obyvatelstva. Jde o pojem, který používají stoupenci spiklenecké teorie, podle níž existuje tajný plán elit vyměnit převážně bílé obyvatelstvo v Evropě, USA a v Austrálii za většinově muslimské uprchlíky a další „nebílé“ přistěhovalce.

„(Slovo) je pevnou součástí ideologie AfD a představuje základ politického programu, který usiluje o kulturní homogenitu obyvatelstva a diskriminuje přistěhovalce, jež líčí jako nebezpečnou a rychle se množící masu ‚na výměnu‘,“ konstatovali porotci.

Celkem jim loni veřejnost zaslala 671 návrhů na paslovo roku, které obsahovaly 397 různých výrazů. Jen zhruba 50 z nich ale odpovídalo kritériím poroty. Ta volí taková slova, jež se často objevují ve veřejných debatách, jsou ale nepřiměřená, matoucí nebo eufemistická.

V Německu se pravidelně vybírá i slovo roku. Loni se jím stal výraz Respektrente, který je možné přeložit jako důstojný důchod. Politici jím označují v koalici dohodnutou změnu důchodového systému, jež má zajistit důstojnější život lidem, kteří pracovali alespoň 35 let, a přesto dnes pobírají velmi nízkou penzi.

30. prosince 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video