Pár je u soudu, nechal řídit opilého přítele

  • 19
Soud ve francouzském Nancy řeší, kdo všechno může nést odpovědnost za opilé řidiče. Obžalováni jsou mladí manželé, kteří po oslavě nechali odjet autem opilého přítele. Ten havaroval a uhořel. Ve druhém autě zemřeli rodiče a dvě z jejich tří dětí. Páru hrozí až 5 let vězení.

V únoru 2000 cestovali třicetiletí rodiče spolu se svými třemi dětmi. Ve čtyři hodiny ráno však do jejich vozu narazilo auto 29letého Frederika Colina.

Nehodu přežilo pouze jedno z dětí. Ve voze uhořel i Colin, který jel celé čtyři kilometry v protisměru. Z pitvy policie zjistila, že měl v krvi 2,4 promile alkoholu.

Pozůstalí po mladé rodině nakonec před soud dohnali manžele, kteří Colina nechali ze svého domu odjet opilého.

Angelika a Jean-Sébastien Fraisseovi jsou obviněni z "nezabránění zločinu nebo trestnému činu". Za to jim hrozí až pětileté vězení a pokuta 75 tisíc eur (asi 2,4 milionu korun).

Manželé se hájí tím, že se příteli snažili v odjezdu zabránit, ale marně.

"Snažili jsme se mu sebrat klíče od auta, ale on nám řekl, ať na ně nesaháme," líčila u soudu podle zpravodajského serveru TF1 29letá Angelika Fraisseová. Ta sama zažila podobnou nehodu. Od 16 let je na invalidním vozíku. Tehdy ji srazil opilý řidič. Po srážce jí ochrnuly všechny končetiny.

"Nebylo v našem zájmu ho nechat odejít. Nabízeli jsme mu, aby u nás přespal, ale to nakonec odmítl," dodala.

Colin totiž nejdříve přistoupil na to, že u hostitelů přespí, ale nakonec se nad ránem přece jen vydal na cestu. Nehoda se stala poté, co jel čtyři kilometry v protisměru.

"V podstatě se jim vytýká, že nezavolali policii a svého přítele neudali," citoval advokáta list Le Parisien.

Podle právníků by se z případu mohl stát precedens. "Je to poprvé, co žádáme, aby byl někdo odpovědný za někoho jiného," uvedl advokát podle TF1.

Podle ČTK jde o první soudně projednávaný případ, v němž jsou obžalováni "civilisté". Už loni byl ale odsouzen kavárník, který ve svém podniku nalil hostu 0,75 litru vína a nechal ho odjet autem. Muž způsobil nehodu, při níž byli zabiti tři lidé. Dostal za to tři roky vězení, z toho polovinu podmínečně, zatímco kavárník vyvázl se dvěma měsíci podmínečně.

Angelika a Jean-Sébastien Fraisseovi usedli na lavici obžalovaných u soudu ve francouzském městě Nancy. Po oslavě nechali odjet autem opilého přítele. Ten havaroval a ve voze uhořel. V protijedoucím autě zemřeli rodiče a dvě z jejich tří dětí. (5. října 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video