Do čínské kavárny lidé přicházejí se psy, odcházejí však s „pandami“

  • 26
Do kavárny ve městě Čcheng-tu na jihozápadě Číny mohou lidé přijít se psem a odejít s pandou, tedy spíše se psem připomínajícím populární zvíře. Majitel podniku takto již obarvil své vlastní mazlíčky a ti teď baví návštěvníky.

Psí kavárnu jménem Candy Planet otevřel asi před měsícem a ihned vzbudil rozruch. Majitel psí kavárny, jedenadvacetiletý Lu Jün-ning, totiž takto nabarvil svých šest štěňat plemena Čau-čau, kteří teď pobíhají po jeho podniku a baví zákazníky.

Poté, co se tím pochlubil na internetu, zdvojnásobilo se množství lidí, kteří jeho kavárnu navštěvují. V Číně podle něj již existuje mnoho psích kaváren, existují i mývalí nebo kachní kavárny, ty již však nepovažuje za nic objevného. „Chtěli jsme něco nového,“ řekl. 

Návštěvníkům nabízí podobné zkrášlení jejich mazlíčků za 1 500 jüanů, což je v přepočtu téměř pět tisíc korun. Místní se však do kavárny zatím chodí spíše vyfotografovat s pandími psy. Ne všechny reakce na nabarvená zvířata jsou však pozitivní.

Proti pandímu podnikání se ohradila například organizace na ochranu zvířat PETA. Vydala prohlášení, ve kterém odrazuje od návštěv podniků, kde jsou zvířata zneužívána pro zisk jejich majitelů. Upozornila také na možné zdravotní následky barvení. 

„Natírání psů chemickými barvidly je pro ně stresující a může způsobit alergické reakce,“ upozornil viceprezident asijské pobočky organizace Jason Baker. 

Kriticky se také vyjádřilo mnoho lidí na sociálních sítích. Majitel kavárny však tvrdí, že používá barvivo importované z Japonska, které má být pro zvířata nezávadné.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video