Památník ponese jména obětí 11. září

Mrtví z mrakodrapů Světového obchodního centra dostanou jména a ta se vrátí na místo tragédie. V souvislosti s blížícím se prvním výročím teroristického útoku na srdce New Yorku bude na místě atentátu postaven dočasný památník obětem útoků z loňského 11. září. Bude tvořen asi čtyřmetrovou stěnou z pozinkované oceli se jmény všech obětí neštěstí.

Stěna se bude táhnout po obvodu zničeného Světového obchodního centra. Část památníku bude instalována ještě před prvním výročím útoků, oznámil guvernér státu New York George E. Pataki.

Na památníku se nejspíše objeví 2819 jmen, což je o čtyři méně, než činily dosavadní seznamy obětí. Jména budou pravděpodobně získána ze seznamu osob, který byl zhotoven na městské patologii, kde byla většina obětí ohledána a identifikována.

Na památník však budou umístěna i jména pohřešovaných a těch, kdo byli prohlášeni za mrtvé. Ze seznamu celkového počtu obětí, který byl vyhotoven na newyorské městské patologii, mimo jiné vyplývá, že většina obětí byli třicátníci a téměř osmdesát procent z nich byli muži.

Podobu provizorního památníku ovlivnili i pozůstalí, kteří rovněž radí úřadům, jak by měl vypadat letošní den vzpomínek. Kovová stěna se jmény obětí zůstane na místě tragédie po celou dobu rekonstrukce místa.

Obnova bude podle odhadů trvat několik let. Památník, jenž nyní vznikne, bude svým duchem podobný tomu, který připomíná více než 58 000 Američanů padlých během vietnamské války a stojí ve Washingtonu. O tom, jak bude vypadat stálý památník neštěstí, nebylo dosud rozhodnuto. Zatím se ani neví, co vlastně vyroste na místě tragédie, neboť i o tom se vedou spory.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video