Šéf palestinské samosprávy míří na návštěvu Ruska.

Šéf palestinské samosprávy míří na návštěvu Ruska. | foto: Reuters

Palestinský předák Abbás nečekaně navštívil Čečensko

  • 4
Předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás se před zahájením oficiální návštěvy Ruska neplánovaně zastavil v Čečensku. Na letišti v hlavním městě Groznyj ho přivítal prezident Ramzan Kadyrov.

"Cítíme se zde doma. Děkujeme Všemohoucímu, že jsme do Čečenské republiky zavítali," řekl Abbás po přistání novinářům. "Jsou zde věci, které nás a Čečence spojují," dodal. Z letiště zamířil do Kadyrovovy rezidence.

V převážně muslimské republice, která je součástí Ruské federace, vystupuje prokremelský čečenský prezident jako aktivní ochránce víry a dobrý muslim, který dodržuje tradice.

Setkal se také s několika vlivnými muslimskými vůdci z arabských států a vykonal pouť do Mekky. Tam se Kadyrov minulý měsíc sešel i s Abbásem.

Šéf palestinské samosprávy zůstane v Rusku do 22. prosince. V Moskvě ho čekají jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Podle mluvčího Kremlu ale Abbásova neplánovaná zastávka v Čečensku není oficiální součástí jeho návštěvy Ruska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video