Palestinci dohodli vládu, Izrael je proti

  • 51
Dohodli jsme se na složení nové vlády, oznámil palestinský premiér Ahmad Kurája. Je to jen rozšíření současného teroristického kartelu Jásira Arafata, zaznělo ozvěnou z Izraele. Židovský stát dal jasně najevo, že nový palestinský kabinet nesplňuje jeho požadavky pro plění mírového plánu z pera USA.

Předsedovi palestinské samosprávi Arafatovi mají totiž v ruce zůstat pravomoci nad bezpečnostními silami Palestinců. Dohodu má ve středu schvalovat parlament.

"Potvrzuje se, že Arafatův kartel teroru bude nadále ovládat palestinský život," prohlásil jeden z členů izraelské vlády premiéra Ariela Šarona.

Nicméně Izrael prý bude pečlivě sledovat kroky nové vlády s ohledem na cestovní mapu.

Takzvaná cestovní mapa přitom předpokládá, že do roku 2005 vznikne na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy samostatný palestinský stát.

Z návrhu složení nové vlády vypadl Arafatův dlouholetý spojenec leč zastánce reforem Násir Júsuf, který nyní dělá ministra vnitra. Místo něj přijde Hakam Balawi, který je Arafatovi loajální.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video