Pákistánský premiér Imran Chán (4. února 2020)

Pákistánský premiér Imran Chán (4. února 2020) | foto: Reuters

Pákistánský parlament odvolal premiéra, ten se ho předtím snažil rozpustit

  • 8
Pákistánský parlament v sobotu vyslovil nedůvěru premiérovi Imranu Chánovi, což znamená, že v úřadu končí. Podle agentury Reuters by v pondělí měli poslanci vybrat nového předsedu vlády. Stát by se jím mohl lídr opozice Šahbáz Šaríf. Chán před hlasováním podle televize Al-Džazíra vyzval své podporovatele, aby proti výsledku demonstrovali.

Chán minulý víkend rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby, aby zabránil snahám opozice o své sesazení. Nejvyšší soud ale pak v týdnu rozhodl, že rozpuštění parlamentu bylo protiústavní, a nařídil, aby parlament obnovil činnost.

Devětašedesátiletý Chán odmítá, že by jednal protiústavně, a tvrdí, že opozice se ho snažila svrhnout v rámci spiknutí, které zorganizovaly Spojené státy. Washington podobná obvinění popírá. Bývalý hvězdný hráč kriketu Chán se po nástupu do úřadu v srpnu 2018 začal více sbližovat s Čínou a Ruskem.

Pro nedůvěru Chánovi v sobotu hlasovalo 174 ze 342 členů parlamentu. Podle televize Al-Džazíra je to poprvé v historii země, kdy byl premiér vyslovením nedůvěry odvolán. Žádný z pákistánských premiérů od roku 1947, kdy země získala nezávislost, však dosud nevydržel ve funkci celé volební období.

Kandidáty na premiéra mají strany nominovat do neděle, favoritem je opoziční předák Šaríf, mladší bratr někdejšího trojnásobného premiéra Naváze Šarífa.

Opozice dříve uvedla, že je pro předčasné volby, ale až poté, co parlament přijme zákony podle ní nezbytné k zajištění svobodných voleb. Opozice viní Chána a jeho Hnutí za spravedlnost (PTI) i z represí vůči jeho kritikům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video