V Pákistánu protestují davy lidí proti osvobození Asie Norínové

V Pákistánu protestují davy lidí proti osvobození Asie Norínové | foto: AP

Pákistánská křesťanka a její advokát chtějí do Evropy. Doma jim hrozí smrt

  • 105
Rodina a právní zástupce křesťanky Ásie Bibi, kterou nejvyšší soud v Pákistánu zprostil trestu smrti za urážku proroka Mohameda, žádají v Evropě o azyl. Za její smrt minulý týden v Pákistánu skandovaly tisíce lidí. Davy požadují také likvidaci právníků, soudců a všech, kteří jejímu propuštění nějak napomohli.

Manžel Ásie Norínové, přezdívané Bibi, která byla po osmi letech čekání na výkon trestu smrti osvobozena nejvyšším soudem, žádá o azyl ve Velké Británii. Ve videu uveřejněném britským deníkem Observer prosil britskou premiérku Theresu Mayovou, aby jim „umožnila odjet z Pákistánu.“

Několik zemí nabídlo ženě azyl, mimo jiné Itálie, Francie či Španělsko. Místopředseda italské vlády Matteo Salvini přislíbil rodině Norínové ochranu. „Není přípustné, aby v roce 2018 někdo riskoval ztrátu života kvůli... domnělému rouhání,“ uvedl Salvini. Norínové dříve vyjádřil podporu také papež František.

Manžel Norínové o azyl veřejně zažádal poté, co pákistánská vláda vydala prohlášení, že osvobozené křesťance zabrání v odjezdu ze země. Podle jejích zastánců se další pobyt v Pákistánu pro Norínovou ale rovná trestu smrti.

Bezprostředně poté, co nejvyšší soud Norínovou osvobodil, vyrazily do ulic tisíce Pákistánců a požadovaly její smrt. Protesty zcela ochromily dopravu, uzavřeny musely být také některé školy. Norínová s rodinou se nyní skrývá na utajeném místě.

Obhájce křesťanky Sajful Molúk uprchl ze země minulý týden. Skrývá se nyní v Nizozemsku, kde chce zažádat o azyl. „Svět by mě měl ochránit. Pokud to neudělá, žádný právník v Pákistánu si už nedovolí obhajovat obviněné z rouhačství,“ řekl Molúk německému rozhlasu Deutche Welle. 

V souvislosti s případem již byli zavraždění dva vysoce postavení zastánci Norínové. Guvernér provincie Paňdžáb Salmán Tasír a ministr pro menšiny Šahbaz Bhatti přišli o život poté, co veřejně vyjádřili přesvědčení o její nevině. 

Pákistán chce popravit křesťanku za rouhání proti proroku Mohamedovi

Norínovou obvinili z rouhání poté, co v roce 2010 při práci na poli nabídla misku s vodou svým muslimským kolegyním, ačkoliv z ní sama předtím pila. Radikální pákistánští muslimové ale považují vodu, z níž pije křesťan, za nečistou. Při nastalé hádce Norínová údajně urazila proroka Mohameda. 

Podle nejvyššího soudu se ale výpovědi žalobkyň neshodovaly a Norínovou osvobodil. Lidskoprávní skupiny dlouhodobě upozorňují, že radikální pákistánský zákon o rouhačství slouží náboženským extremistům i obyčejným Pákistáncům k „řešení“ osobních sporů. 

Od roku 1995 zemřelo v důsledku obvinění z rouhání 65 Pákistánců. Minulý rok byl na univerzitním kampusu ubili muslimové k smrti třiadvacetiletého studenta poté, co se se spolužáky účastnil vyhrocené debaty o náboženství.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video