Pákistánská policie zveřejnila fotografii mladé Češky, která se na letišti v Láhauru údajně snažila propašovat devět kilogramů heroinu. (leden 2018) | foto: Punjab Police

Celníci na letišti v Pákistánu zadrželi mladou Češku, prý pašovala heroin

  • 932
Na mezinárodním letišti v pákistánském velkoměstě Láhaur byla ve středu zadržena 21letá Češka, která pašovala devět kilogramů heroinu. Informovala o tom na svém webu pákistánská televize Geo, podle níž česká občanka mířila do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Podle pákistánského webu Daily Pakistan jde o Terezu H. V Pákistánu prý pobývala na turistické vízum, které jí bylo vydáno 15. listopadu loňského roku.

Podle deníku odmítli celníci ženu vydat protidrogové jednotce a zatím ji vyslýchají sami. Podle všeho ji zadrželi poté, co prošla dvěma kontrolními přepážkami na letišti.

České ministerstvo zahraničních věcí zadržení Češky potvrdilo.

„Žena je nyní vyslýchána celníky v prostorách letiště, následně by podle našich informací měla být předána k dalšímu vyšetřování speciálnímu úřadu pro boj s narkotiky,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. Česko podle ní zatím neobdrželo žádnou žádost o asistenci v této záležitosti, mladá žena zatím české zastoupení v Pákistánu nekontaktovala.

Česko má ve městě Láhaur honorárního konzula, české velvyslanectví je v Islámábádu. Podle Valentové konzul vyslal na letiště dva své asistenty, aby zjistili další informace.

Na základě výpovědi mladé Češky začali Pákistánci provádět v zemi razie.

Pákistánský soused Afghánistán je největším světovým producentem opia, suroviny pro výrobu heroinu. Velké množství afghánských opiátů putuje na trhy v Evropě a Asii právě přes Pákistán, uvádí protidrogový úřad OSN.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video